logo

Bączek żółtawy

Bączek żółtawy (Ixobrychus sinensis) to gatunek ptaka z rodziny czaplowatych. Upierzenie płowe, żółtawe, z białymi pasami na piersi. wierzch głowy ciemniejszy. Tęczówki oczu żółte. Nogi także żółte. Dziób brązowo-żółty. Samica ma bardziej łuskowate pióra. Osobniki młodociane mają ciemniejsze pióra z jaśniejszym brzegiem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w południowej i wschodniej części Azji oraz w Indonezji. Zasiedla podmokłe tereny leśne, trawiaste.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 30-40 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 53 cm, ciężar 115 g.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2021-06-27, GAT-5897




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBączek amerykański
Ixobrychus exilis
ikonaBączek ciemny
Ixobrychus sturmii
ikonaBączek czarny
Ixobrychus flavicollis
ikonaBączek
Ixobrychus minutus
Czaple, czaplowate
Czaple, czaplowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Mark Brazil - Birds of Japan, ISBN 978-1-4729-1386-9, HELM 2016


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.