logo

Białorzytka pustynna

Białorzytka pustynna (Oenanthe deserti) to gatunek ptaka wróblowego z rodziny drozdowatych. Upierzenie piaskowe, a u samca występuje czarne upierzenie gardła, części głowy. Ciemne są części piór skrzydeł i ogona.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Azji i Afryce. Zalatuje do Europy. W Polsce gatunek ten zaobserwowano jedynie kilka razy. Preferuje suche i otwarte tereny.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 14-15 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-01, GAT-3145




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBiałorzytka
Oenanthe oenanthe
ikonaBiałorzytka płowa
Oenanthe isabellina
ikonaBiałorzytka pstra
Oenanthe pleschanka
ikonaBiałorzytka rdzawa
Oenanthe hispanica
Drozdowate
Drozdowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.