Logo Media Nauka
PL

Białorzytka

Białorzytka (Oenanthe oenanthe) to niewielki ptak z rodziny drozdowatych, nieco większy od wróbla. Samiec w upierzeniu godowym ma szary wierzch ciała, brew nad okiem, białe boki ogona i kuper, czarne skrzydła i środek oraz koniec ogona. Charakterystyczna jest czarna pręga przez oko. Poza okresem godowym samiec i samica są brązowawe z wierzchu, kremowe od spodu. Czarna pręga przez oko nie występuje, kuper jest biały, tak jak boki ogona.

Białorzytka (Oenanthe oenanthe)
© Lars Lachmann - fotolia.com

Nazwa gatunku
Białorzytka
Nazwa łacińska
Oenanthe oenanthe
Nazwy obce
angielska: Northern Wheatear, Wheatear, European Wheatear
niemiecka: Steinschmätzer
czeska: Bělořit šedý
francuska: Traquet motteux
hiszpańska: Collalba gris
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Białorzytka - mapa występowania na świecieBiałorzytka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 15 cm do 16 cm
Długość ogona: 5.5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 26 cm do 32 cm.
Ciężar: od 18 g do 34 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)
Głos
Wydaje odgłosy "hit" i "czak". Śpiew jest trzeszczący, przerywany gwizdami.
Jaja
Średnie wymiary: 20,8 mm × 15,6 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Eurazja, Ameryka Północna. Zimuje w Afryce Równikowej, na Półwyspie Arabskim, Iranie, Pakistanie, południowej części USA. Zamieszkuje suche, otwarte tereny, także ruderalne, poręby. W Polsce jest nieliczna. Pionowy zasięg występowania to 2500 m n.p.m. Stroni od osiedli ludzkich.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje do Polski w kwietniu, odlatuje z końcem sierpnia i we wrześniu. Jest ptakiem naziemnym. Zaniepokojony ptak dyga i kiwa ogonem. Często lata bardzo nisko nad ziemią. Białorzytka jest aktywna za dnia, jednak wędrówki odbywają się w nocy.

Pożywienie

Zjada owady i inne drobne bezkręgowce. Zbiera je na ziemi. Zjada także owoce i zielone części roślin, glony i porosty.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje w szczelinach skalnych, pod kamieniami. Zbudowane jest z korzonków, traw, perzu. Wyściełane jest włosami, piórami. Samica składa 5-6 jaj 1, rzadziej 2 razy w roku. Okres lęgowy trwa od połowy maja do lipca. Wysiadywanie trwa 13-14 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po 2 tygodniach. Karmią je samiec i samica.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Białorzytka to jedyny przedstawiciel rodzaju białorzytek, który gniazduje w Polsce.

Praktycznie cała światowa populacja tego gatunku zimę spędza w Afryce, poniżej Sahary.

Zdjęcia - galeria

Filmy


© medianauka.pl, 2013-05-23, GAT-542

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
białorzytka
           

Przylatuje do Polski białorzytka

         

Trwa okres lęgowy białorzytki.

         

Białorzytki odlatują do Afryki na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.