PL

Brzęczka

Brzęczka (Locustella luscinioides) to gatunek ptaka z rodziny pokrzewkowatych, zaliczana do gajówek. Upierzenie z wierzchu brunatne, nad okiem słabo widoczna brew. Spód jest jasny. Ptak jest podobny do trzcinniczka, świerszczaka i strumieniówki.


Brzęczka (Locustella luscinioides)
© VOLODYMYR KUCHERENKO - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Brzęczka występuje w Europie, Azji i Afryce. Brzegówkę można spotkać pośród trzcin, pałki wodnej, nadwodnych krzewów.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten prowadzi skryty tryb życia i jest trudny w obserwacji. Ma ciekawy sposób poruszania się. Często biega po podłożu, przypominając mysz. Samiec odzywa się ze szczytu trzciny jednostajnym terkotem, jakby brzęczeniem. To ptak wędrowny. Przyloty w kwietniu, odlot w okresie od sierpnia do września.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 14 cm, rozpiętość skrzydeł 18-21 cm, a ciężar około 16 g.

Pożywienie

Poluje na owady, pająki i ślimaki.

Rozmnażanie

Gniazdo zakłada w kępie turzyc albo w trzcinach. Budulec stanowią liście pałki i trzciny. Wyprowadza 1-2 lęgi w ciągu roku. Samica składa 4-5 jaj. Czas wysiadywania wynosi 12-14 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce ochronie.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-19, GAT-3326

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Brzęczka
           

Przylot do Polski brzęczki.

          

Brzęczka odlatuje na zimowiska.

          

Okres lęgowy brzęczki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.