Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Świerszczak (Locustella naevia)

Świerszczak (Locustella naevia) to mały ptak z rodziny pokrzewkowatych o oliwkowobrunatnym grzbiecie z ciemnym kreskowaniem i jasnym spodem. Nad okiem widać jasną brew, ale ledwo zarysowaną.

Świerszczak (Locustella naevia)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Świerszczak (Locustella naevia)
Nazwy obce
angielska: Common Grasshopper-warbler, Common Grasshopper-Warbler, Common Grasshopper Warbler, Grasshopper Warbler
niemiecka: Feldschwirl
czeska: Cvrčilka zelená
francuska: Locustelle tachetée
hiszpańska: Buscarla pintoja
Pierwsze opisanie gatunku
(Boddaert, 1783)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Świerszczak - mapa występowania na świecieŚwierszczak - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 12 cm do 13 cm
Długość ogona: 6 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 15 cm do 19 cm.
Ciężar: od 11 g do 16 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)
Głos
Gdy jest zaniepokojony odzywa się krótkim "szek". Śpiew przypomina głos świerszcza. Samce mogą śpiewać nieprzerwanie przez nawet 110 minut!

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie i Azji. Na zimowiska odlatuje do Afryki i południowej części Azji. W Polsce ptak ten występuje nielicznie, głównie na nizinach.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten prowadzi skryty tryb życia. Kryje się w gęstwinie, zwykle blisko ziemi. Jest ptakiem wędrownym. Na zimę odlatuje do Afryki. Jest samotnikiem. W okresie rozrodu najbardziej aktywny jest o zmierzchu i nocą.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim owady. Zjada też owoce bzu.

Rozmnażanie

Gniazdo w kształcie podłużnej czarki zakłada tuż nad ziemią w gąszczu bylin, na wilgotnych łąkach, krzewach, pokrzywach. Wyprowadza dwa lęgi w roku. Okres składania jaj trwa od maja do połowy lipca. W zniesieniu od 3 do 6 (rzadko 7) jaj. Jaja wysiaduje samiec i samica przez 13-15 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe przez 10-12 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest objęty ochroną ścisłą.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-04-09, ART-GAT751


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
świerszczak
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   Możliwość obserwacji w Polsce świerszczaka
    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     Samica świerszczaka składa jaja.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy