Logo Serwisu Media Nauka

Czepiak czarny, koata
(Ateles paniscus)

Czepiak czarny (Ateles paniscus) to gatunek małpy z rodziny płaksowatych. Niektóre źródła zaliczają ten gatunek do specjalnie wyodrębnionej rodziny dla kilku gatunków - czepiakowatych (Atelidae). Małpa ta ma bardzo długie kończyny górne i dolne, a także długi i chwytny ogon. Ubarwienie czarne z żółtopomarańczową, nieowłosioną twarzą. Włosie dość długie i szorstkie. Głowa jest dość mała, pysk wydłużony.

Czepiak czarny, koata (Ateles paniscus)
© ysbrandcosijn - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Czepiak czarny, koata (Ateles paniscus)
Nazwy obce
angielska: Guiana Spider Monkey, Red-faced Black Spider Monkey, Red-faced Spider Monkey, Black Spider Monkey
niemiecka: Rotgesichtklammeraffe
francuska: Atèle Noir
hiszpańska: Macaco Aranha, Mono Araña, Mono Araña Negro
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czepiak czarny, koata - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 50 cm do 92 cm
Ciężar: do 6 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Płaksowate (Cebidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Ameryce Południowej. Zamieszkuje lasy tropikalne.

Tryb życia i zachowanie

Małpa ta jest aktywna w dzień. Tworzy grupy po 15-20 osobników. Gatunek ten dożywa maksymalnie 20 lat.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość głowy i tułowia 50-92 cm. Waży około 6 kg. Pierwsze palce są zredukowane. Reszta ma płaskie paznokcie.

Pożywienie

Zjada owoce i orzechy.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 139 dni. Samica rodzi zwykle 1 młode. Opiekuje się nim przez 10 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Gatunek ten wykorzystuje się w laboratoriach przy badaniach nad malarią.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-12-17, GAT-3832




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.