Diugoniowate

Diugonie (Dugongidae) to rodzina dużych ssaków morskich, która liczy dziś zaledwie 1 żyjący gatunek w 1 rodzaju i jeden wymarły.

To wodne ssaki o wrzecionowatym kształcie ciała. Płetwa ogonowa jest ustawiona poziomo, jest rozdwojona ku końcowi. Skóra jest szarawa z wierzchu i po bokach, cielista po stronie brzusznej. Małe otwory uszne są usytuowane na wysokości oczu.

Gatunki

To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny. Kliknij nazwę gatunkową, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Inne gatunki

Występowanie i środowisko

Można je spotkać u wybrzeży Morza Czerwonego, wschodniej części Afryki, Cejlonu, wysp Zatoki Bengalskiej, w pobliżu Archipelagu Sundajskiego, Filipin i północnej Australii.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa0
Azja1
Afryka1
Ameryka Północna0
Ameryka Południowa0
Australia1
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

To bardzo łagodne i towarzyskie zwierzęta.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 11 miesięcy. Samica rodzi zwykle tylko 1 młode. Samica jest bardzo opiekuńcza, często transportuje młode na grzbiecie.

Pożywienie

Zjadają wyłącznie wodne rośliny.

Ochrona i zagrożenia

Diugoń jest zagrożony wyginięciem. Krowa morska została wytrzebiona już w XVIII wieku. Na diugonie poluje się ze względu na bardzo smaczne mięso.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz — Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego — Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa — Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • Alfred Brehm — Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

© medianauka.pl, 2014-01-09, RODZ-137
Data aktualizacji artykułu: 2022-07-30



©® Media Nauka 2008-2023 r.