Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Drzewica dwubarwna
(Dendrocygna bicolor)

Drzewica dwubarwna (Dendrocygna bicolor) to ptak ptak z grupy drzewic. Ma długie, niebieskawe nogi. Dziób jest ciemny. Samiec i samica są ubarwieni tak samo. Ubarwienie żółto-brązowe, z wierzchu pstry.

Drzewica dwubarwna (Dendrocygna bicolor)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Drzewica dwubarwna (Dendrocygna bicolor)
Nazwy obce
angielska: Fulvous Whistling-duck, Fulvous Whistling Duck, Fulvous Duck, Fulvous Whistling-Duck
niemiecka: Gelbe Pfeifgans
czeska: Husička dvoubarvá
francuska: Dendrocygne fauve
hiszpańska: Suirirí bicolor, sirirí colorado,iguasa María
Pierwsze opisanie gatunku
(Vieillot, 1816)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Drzewica dwubarwna - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 45 cm do 55 cm
Ciężar: od 450 g do 900 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Indie, wschodnia Afryka, południowo-wschodnia i północna część Ameryki Południowej, Meksyk, południe USA. Zamieszkuje bagna i okolice zbiorników z wodą.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Jest roślinożerna, preferuje nasiona traw.

Rozmnażanie

Gnieździ się na ziemi lub w dziupli drzew. W gnieździe mieści się od 30 do 100 jaj (lęg podwójny).

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-05, GAT-504








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.