Dydelfowate

Dydelfowate, szczury workowate (Didelphidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 105 gatunków. W Polsce nie mamy żadnego przedstawiciela z tej rodziny ssaków.

Wygląd

Są to zwykle niewielkie zwierzęta przypominające myszy o chwytnym ogonie, o wydłużonej głowie, 5-palczastych, krótkich kończynach. Niektóre gatunki posiadają torbę lęgową.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Dydelf andyjskiDydelf andyjski

Didelphis pernigra

Dydelf andyjski (Didelphis pernigra) to ssak z rodziny dydelfowatych. Sierść długa na grzbiecie, szaro-brunatna. Spód jasny, głowa biaława z ciemną maską.


Dydelf północny, oposDydelf północny, opos

Didelphis marsupialis

Dydelf północny, zwany także oposem lub oposumem to jedyny przedstawiciel torbaczy, który żyje w Ameryce. Jest nieco podobny do szczura.


Dydelf wielkouchyDydelf wielkouchy

Didelphis aurita

Dydelf wielkouchy (Didelphis aurita) to gatunek ssaka z rodziny dydelfowatych. charakterystyczne są duże, niemalże czarne uszy. Ogon długi, chwytny. Przez czoło biegnie ciemny pasek.


Dydelf wirginijskiDydelf wirginijski

Didelphis virginiana

Dydelf wirginijski, opos wirginijski (Didelphis virginiana) to ssak z rodziny dydelfowatych. ciało pokrywa gęste włosie, szarawe, żółtawe. Nagi ogon pokryty jest łuskami.





Inne gatunki

  • wełnoopos bladouchy (Caluromys derbianus)
  • wełnoopos brązowouchy (Caluromys lanatus)
  • wełnoopos nagoogonowy (Caluromys philander)
  • pręgoopos czarnobarkowy (Caluromysiops irrupta)
  • mikrooposik argentyński (Chacodelphys formosa)
  • japok (Chironectes minimus)
  • skrytek samotny (Cryptonanus agricolai)
  • skrytek wysmukły (Cryptonanus chacoensis)
  • skrytek delikatny (Cryptonanus guahybae)
  • skrytek ognistobrzuchy (Cryptonanus ignitus)
  • skrytek boliwijski (Cryptonanus unduaviensis)
  • dydelf białouchy (Didelphis albiventris)
  • dydelf gujański (Didelphis imperfecta)
  • glironia puszystoogonowa (Glironia venusta)
  • oposik andyjski (Gracilinanus aceramarcae)
  • oposik zwinny (Gracilinanus agilis)
  • oposik wenezuelski (Gracilinanus dryas)
  • oposik brazylijski (Gracilinanus emiliae)
  • oposik północny (Gracilinanus marica)
  • oposik małostopy (Gracilinanus microtarsus)
  • dydelfik Kalinowskiego (Hyladelphys kalinowskii)
  • opośnik patagoński (Lestodelphys halli)
  • wydrówka rudawa (Lutreolina crassicaudata)
  • oposek nieznany (Marmosa andersoni)
  • oposik popielaty (Marmosa cinerea)
  • oposik brazylijski (Marmosa emiliae)
  • oposek rdzawy (Marmosa lepida)
  • oposek meksykański (Marmosa mexicana)
  • oposek mysi (Marmosa murina)
  • oposek peruwiański (Marmosa quichua)
  • oposek wielkooki (Marmosa robinsoni)
  • oposek rudy (Marmosa rubra)
  • oposek wyżynny (Marmosa tyleriana)
  • oposek sucholubny (Marmosa xerophila)
  • oposulek smukły (Marmosops bishopi)
  • oposulek wąskogłowy (Marmosops cracens)
  • oposulek górski (Marmosops creightoni)
  • oposulek śniady (Marmosops fuscatus)
  • oposulek reliktowy (Marmosops handleyi)
  • oposulek równikowy (Marmosops impavidus)
  • oposulek szary (Marmosops incanus)
  • oposulek panamski (Marmosops invictus)
  • oposulek peruwiański (Marmosops juninensis)
  • oposulek amazoński (Marmosops neblina)
  • oposulek białobrzuchy (Marmosops noctivagus)
  • oposulek oczkowany (Marmosops ocellatus)
  • oposulek pakaraimski (Marmosops pakaraimae)
  • oposulek drobnozębny (Marmosops parvidens)
  • oposulek parański (Marmosops paulensis)
  • oposulek gujański (Marmosops pinheiroi)
  • oposowiec nagoogonowy (Metachirus nudicaudatus)
  • opośniczek kostarykański (Micoureus alstoni)
  • opośniczek białobrzuchy (Micoureus constantiae)
  • opośniczek długowłosy (Micoureus demerarae)
  • opośniczek szary (Micoureus paraguayanus)
  • opośniczek stokowy (Micoureus phaeus)
  • opośniczek nagoogonowy (Micoureus regina)
  • monodelf podpalany (Monodelphis adusta)
  • monodelf amerykański (Monodelphis americana)
  • monodelf krótkoogonowy (Monodelphis arlindoi)
  • monodelf rdzawoboczny (Monodelphis brevicaudata)
  • monodelf żółtoboczny (Monodelphis dimidiata)
  • monodelf szary (Monodelphis domestica)
  • monodelf dżunglowy (Monodelphis emiliae)
  • monodelf parański (Monodelphis gardneri)
  • monodelf amazoński (Monodelphis glirina)
  • monodelf pręgobrzuchy (Monodelphis handleyi)
  • monodelf płaskogłowy (Monodelphis iheringi)
  • monodelf drobny (Monodelphis kunsi)
  • monodelf eremicki (Monodelphis maraxina)
  • monodelf śniady (Monodelphis osgoodi)
  • monodelf kapturowy (Monodelphis palliolata)
  • monodelf przydrożny (Monodelphis reigi)
  • monodelf skryty (Monodelphis ronaldi)
  • monodelf kasztanowopręgi (Monodelphis rubida)
  • monodelf peruwiański (Monodelphis sanctaerosae)
  • monodelf długonosy (Monodelphis scalops)
  • monodelf ryjówkowaty (Monodelphis sorex)
  • monodelf trzypręgi (Monodelphis theresa)
  • monodelf rudopręgi (Monodelphis umbristriata)
  • monodelf jednopręgi (Monodelphis unistriata)
  • opos andyjski (Philander andersoni)
  • opos deltowy (Philander deltae)
  • opos brazylisjki (Philander frenatus)
  • opos amazoński (Philander mcilhennyi)
  • opos nizinny (Philander monodolfii)
  • opos dżunglowy (Philander olrogi)
  • opos szary (Philander opossum)
  • tłustogonek skromny (Thylamys cinderella)
  • tłustogonek zalewowy (Thylamys citellus)
  • tłustogonek wytworny (Thylamys elegans)
  • tłustogonek pampasowy (Thylamys fenestrae)
  • tłustogonek brazylijski (Thylamys karimii)
  • tłustogonek paragwajski (Thylamys macrurus)
  • tłustogonek białobrzuchy (Thylamys pallidior)
  • tłustogonek mały (Thylamys pusillus)
  • tłustogonek argentyński (Thylamys sponsorius)
  • tłustogonek peruwiański (Thylamys tatei)
  • tłustogonek karłowaty (Thylamys velutinus)
  • tłustogonek płowobrzuchy (Thylamys venustus)
  • myszoopos szarawy (Tlacuatzin canescens)

Występowanie i środowisko

Obszar występowania dydelfowatych to Ameryka Północna i Środkowa.

Tryb życia i zachowanie

Zwierzęta te prowadzą nocny tryb życia. Dobrze wspinają się na drzewa, jednak większość czasu spędzają na ziemi. Niektóre gatunki potrafią pływać w wodzie i polować na zwierzęta wodne.

Morfologia i anatomia

Długość ciała bez ogona do 51 cm.

Rozmnażanie

Ciąża trwa najkrócej u wszystkich ssaków, bo zaledwie 12-13 dni. Dalszy rozwój następuje w torbie.

Pożywienie

Dydelfowate są wszystkożerne.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • Praca zbiorowa - Wielka Encyklopedia Przyrody. Ssaki, ISBN 83-7079-784-9, MUZA SA 1997
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-108
Data aktualizacji artykułu: 2022-07-05



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.