Dynia olbrzymia

Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima) to jednoroczna roślina uprawna z rodziny dyniowatych, przejściowo dziczejąca. To także roślina lecznicza (pestki z dyni).

Oto wybrane odmiany:

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima)

© Christian Musat – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Uprawiana w wielu miejscach na świecie. Wymaga żyznej, wilgotnej i przepuszczalnej gleby. Lubi światło słoneczne i miejsca zaciszne.

Kwitnie w okresie od czerwca do września.

Morfologia i anatomia

Łodyga jest płożąca się, bez kolczastych włosków, co ją odróżnia obok wielkości od dyni zwyczajnej. Osiąga 4, a wyjątkowo nawet 9 m długości.

Liście o zaokrąglonych klapach, podzielone zatokami.

Kwiaty są nie pachną zbyt mocno. Męskie są zebrane w pęczki w węzłach liści, żeńskie są pojedyncze.

Owoc to ogromna jagoda o twardej skórce.

Nasiona duże, o długości 2-3 cm, osiągający ciężar nawet ponad 50 kg!

Rozmnażanie

To roślina jednopienna.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Do Europy dynię sprowadzono w okresie odkrycia Ameryki.

Owoc tej rośliny należy do największych owoców na świecie. Rekordziści mają ponad 50 kg ciężaru!


Zbiory i zastosowanie

Owoce dyni stosuje się na przetwory, zupy. Dynię gotuje sie, piecze i dusi. Dynia olbrzymia jest mniej smaczna od dyni zwyczajnej.

Pestki z dyni stosuje się na dolegliwości prostaty i pęcherza moczowego.

Pielęgnacja

Wymaga dużo miejsca, około 6 m2. Zwykle na roślinie zostawia się nie więcej niż 2 zawiązki.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie dynia olbrzymia.
          Wysiew nasion lub wysadzanie sadzonek dyni do gruntu (po 15 maja).
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
roślina lecznicza
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn lekko kwaśny do obojętnego.
pH 6.0-7.5
Właściwości glebyGleba próchnicza ze zdolnością wiązania wody.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie. Stosujemy czteroletnią przerwę.
Czas uprawyJeden sezon.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia nawozami azotowymi, najlepiej obornikiem (jesienią około 4 kg/m2).
MrozoodpornośćDynia jest bardzo wrażliwa na przymrozki.
StanowiskoNasłonecznione, ciepłe, osłonięte.
RozsadaTak.
RozstawaMinimum 1 × 1 m.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażanieSadzimy po dwa nasiona, zostawiamy tylko jedną, silniejszą roślinę.
Choroby i szkodnikiMączniak prawdziwy, mączniak rzekomy.
Dodatkowe informacjeAby uzyskać jak największe owoce zostawiamy na roślinie do dwóch zawiązków. Pod owoce warto podłożyć deskę. Dynia rośnie świetnie na pryzmach kompostowych, na wysokich grządkach.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2019-08-13, GAT-5595




©® Media Nauka 2008-2023 r.