Dynia zwyczajna
Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) to roczna roślina uprawna z rodziny dyniowatych. Istnieje bardzo dużo odmian dyni zwyczajnej, w tym zarówno ozdobnych jak i jadalnych.
Wybrane odmiany:
- 'Amazonka' - jadalna odmiana europejska, owoc ma pomarańczową skórkę.
- 'Bambino' - jadalna odmiana polska, o owocach o ciężarze od 6 do 15 kg.
- 'Biały dzik' - jadalna odmiana afrykańska o białokremowej skórce żebrowanego owocu, mająca intensywny smak.
- 'Crown Prince' - jadalna odmiana europejska o seledynowych owocach.
- 'Hokkaido' - ostatnio bardzo popularna odmiana dyni, pochodząca z Japonii o jadalnych, pomarańczowych owocach z jadalną skórką. Owoce dorastają do 3 kg ciężaru.
- 'Korona Cierniowa', 'Crown of Thorns' - ozdobna i jadalna po ugotowaniu chińska odmiana, o różnokolorowych owocach z bocznymi wypustkami, które przypominają kolce korony.
- 'Miranda' - jadalna odmiana europejska bez łupiny o zielonej skórce z jaśniejszymi plamkami.
- 'Warszawska' dynia makaronowa - odmiana polska, o podłużnych i żółtych owocach. Po ugotowaniu miąższ rozpada się i wygląda jak makaron.
Odmianą dyni zwyczajnej jest także inne popularne warzywo - cukinia, któremu poświęciliśmy osobny artykuł.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl
⤢ POWIĘKSZ
Występowanie i środowisko PL
Dynia pochodzi z Azji. Uprawiana niemalże na całym świecie. Wymaga gleby żyznej, wilgotnych, stanowiska w słońcu i zacisznego.
Kwitnie w okresie od czerwca do września.
Morfologia i anatomia
Łodyga osiąga długość 3-8 m.
Łodyga jest płożąca się lub wspinająca.
Kwiaty są bezwonne.
Owoc nazywany dynią jest kulisty, duży.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Przepisy kucharskie
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Kwitnie dynia zwyczajna. | ||||||||
◂ | ● | Wysiew nasion lub wysadzanie sadzonek dyni do gruntu (po 15 maja). | ||||||||||
● | ● | Zbiór owoców dyni (przed przymrozkami). skórka musi być twarda. |
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
Gatunek jadalny

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn lekko kwaśny do obojętnego. pH 6.0-7.5 |
Właściwości gleby | Gleba próchnicza ze zdolnością wiązania wody. |
Zmianowanie | Nie znosi uprawy po sobie. Stosujemy czteroletnią przerwę. |
Czas uprawy | Jeden sezon. |
Nawożenie | Wymaga intensywnego nawożenia nawozami azotowymi, najlepiej obornikiem (jesienią około 4 kg/m2). |
Mrozoodporność | Dynia jest bardzo wrażliwa na przymrozki. |
Stanowisko | Nasłonecznione, ciepłe, osłonięte. |
Rozsada | Tak. |
Rozstawa | Minimum 1 × 1 m. |
Wysiew do gruntu | Tak. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Rozmnażanie | Sadzimy po dwa nasiona, zostawiamy tylko jedną, silniejszą roślinę. |
Choroby i szkodniki | Mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy. |
Dodatkowe informacje | Aby uzyskać jak największe owoce zostawiamy na roślinie do dwóch zawiązków. Pod owoce warto podłożyć deskę. Dynia rośnie świetnie na pryzmach kompostowych, na wysokich grządkach. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2018-11-04, GAT-5596