Dynia zwyczajna

Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) to roczna roślina uprawna z rodziny dyniowatych. Istnieje bardzo dużo odmian dyni zwyczajnej, w tym zarówno ozdobnych jak i jadalnych.

Wybrane odmiany:

  • 'Amazonka' - jadalna odmiana europejska, owoc ma pomarańczową skórkę.
  • 'Bambino' - jadalna odmiana polska, o owocach o ciężarze od 6 do 15 kg.
  • 'Biały dzik' - jadalna odmiana afrykańska o białokremowej skórce żebrowanego owocu, mająca intensywny smak.
  • 'Crown Prince' - jadalna odmiana europejska o seledynowych owocach.
  • 'Hokkaido' - ostatnio bardzo popularna odmiana dyni, pochodząca z Japonii o jadalnych, pomarańczowych owocach z jadalną skórką. Owoce dorastają do 3 kg ciężaru.
  • 'Korona Cierniowa', 'Crown of Thorns' - ozdobna i jadalna po ugotowaniu chińska odmiana, o różnokolorowych owocach z bocznymi wypustkami, które przypominają kolce korony.
  • 'Miranda' - jadalna odmiana europejska bez łupiny o zielonej skórce z jaśniejszymi plamkami.
  • 'Warszawska' dynia makaronowa - odmiana polska, o podłużnych i żółtych owocach. Po ugotowaniu miąższ rozpada się i wygląda jak makaron.

Odmianą dyni zwyczajnej jest także inne popularne warzywo - cukinia, któremu poświęciliśmy osobny artykuł.

Zdjęcia – galeria

Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Dynia pochodzi z Azji. Uprawiana niemalże na całym świecie. Wymaga gleby żyznej, wilgotnych, stanowiska w słońcu i zacisznego.

Kwitnie w okresie od czerwca do września.

Morfologia i anatomia

Łodyga osiąga długość 3-8 m.

Łodyga jest płożąca się lub wspinająca.

Kwiaty są bezwonne.

Owoc nazywany dynią jest kulisty, duży.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Przepisy kucharskie



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie dynia zwyczajna.
          Wysiew nasion lub wysadzanie sadzonek dyni do gruntu (po 15 maja).
          Zbiór owoców dyni (przed przymrozkami). skórka musi być twarda.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn lekko kwaśny do obojętnego.
pH 6.0-7.5
Właściwości glebyGleba próchnicza ze zdolnością wiązania wody.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie. Stosujemy czteroletnią przerwę.
Czas uprawyJeden sezon.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia nawozami azotowymi, najlepiej obornikiem (jesienią około 4 kg/m2).
MrozoodpornośćDynia jest bardzo wrażliwa na przymrozki.
StanowiskoNasłonecznione, ciepłe, osłonięte.
RozsadaTak.
RozstawaMinimum 1 × 1 m.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażanieSadzimy po dwa nasiona, zostawiamy tylko jedną, silniejszą roślinę.
Choroby i szkodnikiMączniak prawdziwy, mączniak rzekomy.
Dodatkowe informacjeAby uzyskać jak największe owoce zostawiamy na roślinie do dwóch zawiązków. Pod owoce warto podłożyć deskę. Dynia rośnie świetnie na pryzmach kompostowych, na wysokich grządkach.

Pokrewne gatunki roślin

ikonaCukinia
Cucurbita pepo var. giromontiina
ikonaDynia olbrzymia
Cucurbita maxima
ikonaDynia figolistna
Cucurbita ficifolia
Dyniowate
Dyniowate

Zobacz inne gatunki z tej rodziny.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2018-11-04, GAT-5596




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.