Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Dzięcioł duży
(Dendrocopos major)

Dzięcioł duży (Dendrocopos major) to nasz najbardziej pospolity dzięcioł. Ma czarno-białe upierzenie. Czerń występuje na skrzydłach i grzbiecie, czubku głowy, czarny jest wąs i pręga na szyi oraz ogon. Biały jest spód, część głowy. Na podogoniu znajduje się czerwony obszar. Na potylicy znajduje się również czerwona plama, ale tylko u samców. Czerwona czapeczka pojawia się także u młodych osobników. Język tego dzięcioła ma haczykowate zakończenie i wysuwa się na 4 cm za koniec dzioba.

Dzięcioł duży (Dendrocopos major)
© avs_lt - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dzięcioł duży (Dendrocopos major)
Nazwy obce
angielska: Great Spotted Woodpecker
niemiecka: Buntspecht
czeska: Strakapoud velký
francuska: Pic épeiche
hiszpańska: Pico picapinos
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzięcioł duży - mapa występowania na świecieDzięcioł duży - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 22 cm do 23 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 34 cm do 39 cm.
Ciężar: od 70 g do 90 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Dzięciołowate (Picidae)
Głos
Jego obecność zdradza szybkie i głośne stukanie w drzewo.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje na dużej części Europy, w Azji oraz na niewielkim obszarze w północnej części Afryki. W Polsce dzięcioł ten jest szeroko rozpowszechniony i spotkać go można na terenie całego kraju. Preferuje najróżniejsze zadrzewienia, najczęściej lasy, ale także parki.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Jest aktywny za dnia.

Lot jest typu falistego. Podczas lotu słychać odgłos trzepotania skrzydłami.

Pożywienie

Zjada owady i ich larwy. Owadów poszukuje w drzewie, kując otwory nawet na głębokość 10 cm. Dietę mięsną uzupełnia owocami i nasionami drzew iglastych. Zimą odwiedza karmniki. Latem zjada także jaja i pisklęta wróblowatych. Dzięcioł ten spija też soki drzew po wcześniejszym wykonaniu otworów lub całych obrączek w pniu.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny, zwykle przez jeden sezon. Ptak ten wykuwa dziuple (obie płci) Samica składa zwykle w kwietniu 3-8 jaj. Wysiadywaniem i opieką nad potomstwem zajmuje się samiec i samica. Inkubacja trwa 10-13 dni. Młode przebywają w dziupli przez 3 tygodnie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest w Polsce chroniony.

Ciekawostki

Dzięcioł ten znosi szyszki do tak zwanej kuźni. Umieszcza szyszkę w szczelinie pnia i wydłubuje dziobem nasiona. Po pewnym czasie zmienia szyszkę na nową. Obecność stosu szyszek pod drzewem zdradza obecność tego ptaka w pobliżu.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-04, GAT-826


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
dzięcioł duży
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania w Polsce dzięcioła dużego.

   tlo-ikona        

Samica dzięcioła dużego składa w tym okresie jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.