Logo Media Nauka
PL

Dzięcioł białoszyi

Dzięcioł białoszyi (Dendrocopos syriacus) to ptak z rodziny dzięciołowatych należący do podrodziny dzięciołów, podobny do dzięcioła dużego, z którym może się krzyżować. U samca czoło jest żółtobiałe. Grzbiet oraz głowa z wierzchu są czarne, spód białawy. Na potylicy występuje czerwona plama w kształcie przepaski. Boki głowy i szyja biała. Białe obszary znajdują się także w okolicy barków. Białe plamki znajdują się także na sterówkach. Podbrzusze jest bladoczerwone lub różowawe. Samica nie ma czerwonej przepaski na potylicy.

Dzięcioł białoszyi (Dendrocopos syriacus)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dzięcioł białoszyi
Nazwa łacińska
Dendrocopos syriacus
Nazwy obce
angielska: Syrian Woodpecker
niemiecka: Blutspecht
czeska: Strakapoud jižní
francuska: Pic syriaque
hiszpańska: Pico sirio
Pierwsze opisanie gatunku
(Ehrenberg, 1833)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 22 cm do 23 cm
Długość ogona: 8 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 34 cm do 39 cm.
Ciężar: od 70 g do 80 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Dzięciołowate (Picidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w niewielkich lasach liściastych, ogrodach i parkach, na wsiach Europy, Azji Mniejszej oraz na bliskim Wschodzie. U nas występuje rzadko. Jego obecność w Polsce wynika z rozprzestrzeniania się gatunku na północ.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Mimo to w ostatnich latach zasięg występowania tego gatunku sukcesywnie się powiększa. To samotnik. Tylko poza okresem lęgowym łączy się w pary. Czasem można spotkać kilka osobników w jednym miejscu, ale zwykle dotyczy to obszarów, gdzie znajduje się pod dostatkiem pożywienia. Ptak ten jest agresywny wobec dzięcioła dużego.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 23 cm i 80 g masy ciała. Skrzydło o długości do 13 cm.

Pożywienie

Zjada owady, pająki i nasiona. Dzięcioł ten szuka pokarmu w szczelinach kory. Rzadko kuje w drzewie. Pisklęta są karmione również jagodami.

Rozmnażanie

Gniazduje raz w roku w dziupli, którą sam wykuwa w pniu drzewa liściastego, dość nisko nad ziemią. Okres znoszenia jaj przypada na kwiecień-maj. Samica składa 4-5 jaj, które wysiaduje wraz z samcem.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten znajduje się pod ochroną gatunkową. Jesteśmy świadkami dokonywania ekspansji tego gatunku na nasze tereny.

Ciekawostki

Do niedawna ptak ten był nazywany dzięciołem syryjskim.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-12-16, GAT-3010

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
dzięcioł białoszyi
          

Okres lęgowy gatunku dzięcioł białoszyi.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.