Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Dzięcioł białogrzbiety
(Dendrocopos leucotos)

Dzięcioł białogrzbiety (Dendrocopos leucotos) to bardzo rzadki gatunek dzięcioła w naszym kraju. Ma charakterystyczną białą plamę na grzbiecie. Poza tym ma dłuższą niż dzięcioł duży szyję, mocny dziób. Spód ciała jest kreskowany. Podogonie jest czerwonawe, brzuch różowawy. Na głowie samca występuje czerwona czapeczka. Samica ma czarny czubek głowy. Na skrzydłach występują białe prążki.

Dzięcioł białogrzbiety (Dendrocopos leucotos)
© Vitaly Ilyasov - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dzięcioł białogrzbiety (Dendrocopos leucotos)
Nazwy obce
angielska: White-backed Woodpecker
niemiecka: Weißrückenspecht
czeska: Strakapoud bělohřbetý
francuska: Pic à dos blanc
hiszpańska: Pico dorsiblanco
Pierwsze opisanie gatunku
(Bechstein, 1803)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzięcioł białogrzbiety - mapa występowania na świecieDzięcioł białogrzbiety - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 24 cm do 26 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 38 cm do 40 cm.
Ciężar: od 100 g do 110 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Dzięciołowate (Picidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie i Azji. W Polsce jest bardzo rzadkim gatunkiem. Można go spotkać na wschodzie kraju. Preferuje lasy z wieloma starymi, próchniejącymi drzewami. Najliczniej występuje w Puszczy Białowieskiej.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Tylko czasem koczuje. Poza lęgami żyje samotnie. Polując na larwy kuje w starych lub spróchniałych drzewach liściastych. Broni swojego terytorium. Intruzów ostrzega bębnieniem w drzewo.

Pożywienie

Zjada owady, głównie larwy chrząszczy, które wyszukuje w drewnie. Zjada także orzechy i jagody.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny. Do lęgów przystępuje w kwietniu. Dziuplę dzięcioł ten wykuwa najczęściej w drzewach starych, próchniejących. Samica składa od 3 do 7 jaj. Czas inkubacji wynosi 11 dni. Pisklęta w dziupli przebywają 3-4 tygodnie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce znajduje się pod ochroną. U nas jest bliski zagrożenia wymarciem.

Ciekawostki

To największy nasz dzięcioł pstry.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-04, GAT-828


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
dzięcioł białogrzbiety
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania w Polsce dzięcioła białogrzbietego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.