Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Dzioborożec bruzdodzioby
(Aceros corrugatus)

Dzioborożec bruzdodzioby (Aceros corrugatus) to piękny ptak z rodziny dzioborożców o kolorowym dziobie i kasku. Ubarwienie czarne za wyjątkiem ogona, który jest biały. Wokół oczu niebieska obwódka, podgardle żółtawe. Dziób z biegiem lat płowieje.

Dzioborożec bruzdodzioby (Aceros corrugatus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Dzioborożec bruzdodzioby (Aceros corrugatus)
Nazwy obce
angielska: Wrinkled Hornbill
niemiecka: Runzelhornvogel
hiszpańska: Cálao arrugado
Pierwsze opisanie gatunku
(Temminck, 1832)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzioborożec bruzdodzioby - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Dzioborożce (Bucerotidae)

Występowanie i środowisko

Indonezja.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny tryb życia.

Pożywienie

Owoce, owady, drobne zwierzęta.

Rozmnażanie

Samica na czas wysiadywania jaj i wychowania piskląt zamurowuje się w dziupli. Zostawia jedynie otwór, przez który samiec karmi samicę i potem także młode. Samica po pewnym czasie rozbija dziuplę i karmi młode razem z samcem. Młode ponownie zamurowują się w dziupli i zostają tam do czasu aż staną się samodzielne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-18, GAT-521








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.