Logo Media Nauka

Gadożer (Circaetus gallicus)
© Pedro Bigeriego - Fotolia.com

Gadożer

Gadożer (Circaetus gallicus) to skrajnie nieliczny ptak drapieżny. Ptak ten ma duże i szerokie skrzydła. Ma również dużą głowę, przypominającą nieco głowę sowy. Gatunek ten jest z wierzchu brązowy, od spodu zaś biały, prążkowany. Na ogonie występują 3-4 ciemniejsze przepaski, widoczne dobrze w locie. Na nadgarstkach nie ma ciemnych plam. Samiec i samica wyglądają podobnie.

Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Azji i Afryce, a także w Europie. W Polsce występuje tylko na wschodzie: w Puszczy Augustowskiej, Białowieskiej i na Lubelszczyźnie. Krajową populację szacuje się na kilkanaście par lęgowych. Ptak ten zasiedla lasy sąsiadujące z torfowiskami.

Tryb życia i zachowanie

Przejawia silne zachowania terytorialne. To gatunek wędrowny.

Po złowieniu ofiary miażdży jej czaszkę i skręca kark. Potem połyka ją w całości, zaczynając od głowy.

Potrafi długo szybować, a także zawisać w powietrzu, wypatrując ofiarę. Podczas lotu końce skrzydeł są palczasto rozwidlone.

Pożywienie

Poluje przede wszystkim na węże i jaszczurki. Zjada też inne niewielkie kręgowce. W Polsce poluje na zaskrońce i żmije zygzakowate.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny. Gniazdo, wykorzystywane przez kilka sezonów, zbudowane jest z patyków na drzewie. Samica składa tylko jedno jajo pod koniec kwietnia albo w maju. Okres inkubacji wynosi 45-47 dni. Samiec przynosi pokarm do gniazda. Pisklęta potrafią latać po 10-11 tygodniach życia. Po 3-4 latach przystępują do pierwszych lęgów.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie. Miejsca gniazdowania objęte są ochroną strefową w promieniu 200 metrów przez cały rok i 500 m od 1 marca do 30 września.

Ciekawostki

Gadożer nie jest odporny na jad żmii!

Jako jeden z nielicznych ptaków szponiastych gadożer nosi budulec na gniazdo w dziobie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-16, GAT-806

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Gadożer
      

Okres występowania w naszym kraju gadożera.

     

Okres ochrony strefowej w promieniu 500 m od gniazda.

          

Okres składania jaj przez gadożery.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAguja
Geranoaetus melanoleucus
ikonaBielik
Haliaeetus albicilla
ikonaBielik amerykański
Haliaeetus leucocephalus
ikonaBłotniak łąkowy
Circus pygargus
ikonaBłotniak stawowy
Circus aeruginosus
ikonaBłotniak stepowy
Circus macrourus
ikonaBłotniak zbożowy
Circus cyaneus
ikonaCzarnostrząb
Buteogallus anthracinus
ikonaJastrzębiak ciemny
Melierax poliopterus
ikonaKania czarna
Milvus migrans
ikonaKania ruda
Milvus milvus
ikonaKaniuk (zwyczajny)
Elanus caeruleus
ikonaKuglarz
Terathopius ecaudatus
ikonaMałpożer
Pithecophaga jefferyi
ikonaMyszołap białobrewy
Butastur indicus
ikonaMyszołów rdzawosterny
Buteo jamaicensis
ikonaOrlik grubodzioby
Aquila clanga
ikonaOrlik krzykliwy
Aquila pomarina
ikonaOrłan, bielik olbrzymi
Haliaeetus pelagicus
ikonaOrłosęp
Gypaetus barbatus
ikonaOrzeł cesarski
Aquila heliaca
ikonaOrzeł czarny
Aquila verreauxii
ikonaOrzeł przedni
Aquila chrysaetos
ikonaOrzeł stepowy
Aquila nipalensis
ikonaOrzełek
Hieraaetus pennatus
ikonaSęp afrykański
Gyps africanus
ikonaSęp kasztanowaty
Aegypius monachus
ikonaSęp plamisty
Gyps rueppellii
ikonaSęp płowy
Gyps fulvus
ikonaŚcierwnik
Neophron percnopterus
ikonaTrzmielojad
Pernis apivorus
ikonaWojownik wspaniały
Stephanoaetus coronatus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.