Gadożer brunatny

Gadożer brunatny (Circaetus cinereus) to gatunek drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych. Upierzenie brązowe. Skrzydła od spodu szarawe. Oczy mają żółtopomarańczowe tęczówki. Nogi są szare. Na ogonie szare przepaski. Brak dymorfizmy płciowego. Młode osobniki jaśniej upierzone.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Gadożer brunatny (Circaetus cinereus)

© james – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Afryce na południe od Sahary. Preferuje lasy, tereny suche, spotykany także na sawannie.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 66-78 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 160-200 cm.

Pożywienie

Poluje na węże i jaszczurki, a także drobne ssaki i ptaki.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewie. W zniesieniu 1 jajo. Czas inkubacji 48-53 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Wymiar ochronny dla tego gatunku to 200 cm.


Pokrewne gatunki ptaków


Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek – Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Nik Borrow, Ron Demey – Birds of Ghana, ISBN 978-1-4081-2279-2, HELM 2010
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska – Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

© medianauka.pl, 2021-08-28, GAT-6002




©® Media Nauka 2008-2023 r.