Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Gajówka
(Sylvia borin)

Gajówka (Sylvia borin) to dość liczby gatunek lęgowy w Polsce, choć dość trudno ją rozpoznać w warunkach terenowych. Ptak ten wydaje się nie mieć charakterystycznych wyróżników w swoim wyglądzie. Gajówka jest dość jednolicie ubarwiona. Kolor z wierzchu jest szarobrunatny z lekkim zielonkawym odcieniem, po bokach widać lekki beż, zaś od spodu jest biaława. Po bokach szyi można dostrzec szarą plamę. Wokół oka można dostrzec jasną obrączkę. Nad okiem biegnie ledwo zarysowana jasna brew. Samica, samiec i młode są do siebie podobne.

Gajówka (Sylvia borin)
© JMP de Nieuwburgh - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Gajówka (Sylvia borin)
Nazwy obce
angielska: Garden Warbler
niemiecka: Gartengrasmücke
czeska: Pěnice slavíková
francuska: Fauvette des jardins
hiszpańska: Curruca mosquitera
Pierwsze opisanie gatunku
(Boddaert, 1783)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gajówka - mapa występowania na świecieGajówka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 13 cm do 14 cm
Długość ogona: 5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 18.5 cm do 23 cm.
Ciężar: od 10 g do 25 g
Maksymalna długość życia
9 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Europie i Azji. Zimuje w Afryce. W Polsce występuje dość licznie na terenie całego kraju. Preferuje lasy liściaste, mieszane, większe parki.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Prowadzi skryty tryb życia w koronach drzew.

Pożywienie

Poluje na owady i inne bezkręgowce. Od lata zaczyna zjadać owoce.

Rozmnażanie

Zazwyczaj wyprowadza 1, rzadko 2 lęgi w ciągu roku. Gniazduje nisko nad ziemią w krzewach. Gniazdo budują wspólnie samiec i samica. W zniesieniu 4-6 jaj. Jaja wysiadują samiec i samica na zmianę przez 11-13 dni. Po około 2 tygodniach młode stają się lotne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

U gajówek występuje naturalny pęd do migracji niezależnie od warunków pogodowych i dostępności pokarmu. Ptaki spontanicznie w danym okresie przybierają na wadze i wyruszają w podróż w okresie obfitości pokarmu i dobrej pogody.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-17, GAT-849


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
gajówka
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania w Polsce gajówki. Odloty zaczynają się już w sierpniu.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.