Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Kapturka (Sylvia atricapilla)

Kapturka (Sylvia atricapilla) to liczny w naszym kraju mały ptak z rodziny pokrzewkowatych, nieco mniejszy od wróbla. Upierzenie brązowoszare, głowa, szyja i pierś są szare. Na głowie występuje czarna czapeczka u samca, a u samicy czapeczka ma kolor brązowy.

Kapturka (Sylvia atricapilla)
© Marc Toutain - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kapturka (Sylvia atricapilla)
Nazwy obce
angielska: Blackcap, Eurasian Blackcap
niemiecka: Mönchsgrasmücke
czeska: Pěnice černohlavá
francuska: Fauvette à tête noire
hiszpańska: Curruca capirotada
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kapturka - mapa występowania na świecieKapturka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 14 cm do 15 cm
Długość ogona: 6 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 20 cm do 23 cm.
Ciężar: od 14 g do 30 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Europie i Azji. Zimuje w Afryce w różnych częściach kontynentu. W Polsce występuje na terenie całego kraju dość powszechnie. Preferuje środowisko leśne, szczególnie gęste lasy liściaste, ale także parki, ogrody i inne zadrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

To ptak częściowo wędrowny. Polskie osobniki zimują nad Morzem Śródziemnym, w Azji Mniejszej i w Afryce. Zdarza się , że niektóre osobniki zimują. Przylatują wówczas do karmników.

Pożywienie

Poluje na owady. Zjada tez owoce, ale dopiero późnym latem i jesienią.

Rozmnażanie

Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gniazduje na niewielkiej wysokości na drzewie lub w krzewie. Budowę gniazda rozpoczyna samiec, a kończą oba ptaki. Samica składa 3-5 (7) jaj. Wysiadywaniem przez 11-12 dni zajmuje sie samica i samiec.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

To jeden z najliczniejszych leśnych ptaków i jednocześnie najpospolitszy pokrzewkowaty w naszym kraju.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-06-16, ART-GAT847


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
kapturka
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  Okres występowania w Polsce kapturki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy