Logo Media Nauka

Facebook

Gąska biaława (Tricholoma stiparophyllum)
© Henri Koskinen - stock.adobe.com

Gąska biaława

Gąska biaława (Tricholoma stiparophyllum) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gąskowatych o nieprzyjemnym zapachu i ostrym smaku.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach liściastych w sąsiedztwie brzóz.

Owocniki pojawiają się od września do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-10 cm średnicy.

Kapelusz najpierw biały, potem żóknący lub z brązowawymi obszarami w środkowej części. Kształt najpierw półkulisty, potem wypukły i rozpostarty.

Blaszki gęsto upakowane, zatokowo wycięte.

Miąższ jest kremowy, białawy, zwarty.

Trzon biały.

Podobne gatunki

Przypomina jadalną gąskę gołębią, trujące gąski swawolną i niepozorną.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-03-05, GAT-639061


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Okres występowania owocników gąski białawej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Brzoza brodawkowata
(Betula pendula)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaGąska zielonka
Tricholoma equestre
ikonaGąska siarkowa
Tricholoma sulphureum
ikonaGąska mydlana
Tricholoma saponaceum
ikonaGąska tygrysowata
Tricholoma pardalotum
ikonaGąska krowia
Tricholoma vaccinum
ikonaGąska pomarańczowa
Tricholoma aurantium
ikonaGąska ciemnołuskowata
Tricholoma atrosquamosum
ikonaGąska niepozorna
Tricholoma inamoenum
ikonaGąska żółtobrunatna
Tricholoma fulvum
Gąskowate
Gąskowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015




Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Praktyczny atlas grzybów
Botanika
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.