Logo Media Nauka

Facebook

Gąska zielonka (Tricholoma equestre)
© aragami - stock.adobe.com

Gąska zielonka

Gąska zielonka, gąska żółta, gąska zielona (Tricholoma equestre) to gatunek niegdyś jadalnego, dzisiaj uznawanego za niejadalnego grzyba z rodziny gąskowatych o łagodnym smaku i zapachu mąki.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych (rzadziej) i iglastych (głównie sosnowych), na ich skrajach, także na łąkach w pobliżu lasu. Preferuje piaszczyste podłoże.

Owocniki pojawiają się od września do listopada, a nawet grudnia.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-10 cm średnicy. Trzon ma 6-10 cm wysokości.

Kapelusz ma zielono-żółtą barwę, jest pokryty brązowawymi łuskami, skraj kapelusza jaśniejszy. Owocniki młode mają brązowe kapelusze. Kształt najpierw półkulisty, dzwonkowaty, rozpostarty z małym garbkiem i wreszcie lekko wklęsły.

Blaszki są żółtego koloru, zatokowo wycięte, gęsto upakowane.

Miąższ jest białawy, na skrajach żółtawy.

Trzon żółty, zielonkawożółty, cylindryczny lub maczugowaty.

Podobne gatunki

Podobny do trującej gąski siarkowej i rycerzyka czerwono-złotego. Można go też pomylić z muchomorem sromotnikowym.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Pytania

Pytania

Gąska zielona jest jadalna, czy niejadalna?

To rzadko spotykany grzyb. Do jeszcze niedawna grzyb ten był uznawany za jadalny. Dziś nie zaleca się jego spożywania z uwagi na zawartość substancji, które prowadzą do upośledzenia i martwicy mięśni. znane są przypadki śmiertelne zatrucia grzybem zielonką.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-02-13, GAT-639008




Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny

Pokrewne gatunki grzybów

ikonaGąska siarkowa
Tricholoma sulphureum
ikonaGąska mydlana
Tricholoma saponaceum
ikonaGąska tygrysowata
Tricholoma pardalotum
ikonaGąska krowia
Tricholoma vaccinum
Gąskowate
Gąskowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003




Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Grzyby lecznicze
Praktyczny atlas grzybów
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Atlas grzybów - kieszonkowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.