logo

Gąska tygrysowata

Gąska tygrysowata (Tricholoma pardalotum) to gatunek trującego grzyba z rodziny gąskowatych. Popularna nazwa tego gatunku to gąska tygrysia. Pachnie mąką. To najbardziej trująca gąska.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i iglastych, na wapiennym podłożu.

Owocniki pojawiają się od sierpnia do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-12 cm średnicy. Trzon ma 6-10 cm wysokości.

Kapelusz białawy z szarymi lub czarnymi łuskami. Kształt najpierw półkulisty, potem wypukły i rozpostarty, często powyginany.

Blaszki najpierw białawe, potem kremowe, oliwkowe, co jest istotną cechą rozpoznawczą. Na ostrzach często widać kropelki płynu.

Miąższ jest biały.

Trzon białawy, brązowawy, w górnej części z kroplami cieczy, często maczugowaty i podstawy, co również jest ważną cechą szczególną tego gatunku.

Podobne gatunki

Podobne gatunki to gąska ziemista, gąska ciemnołuskowana, gąska czerwieniejąca i inne, mniej znane gąski.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Gąska tygrysowata
Tricholoma pardalotum
Gąska tygrysowata

Smak: brak danych

Zapach: mąka

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII IX X
Inne cechy

Pachnie mąką.

Gąska mydlana
Tricholoma saponaceum
Gąska mydlana

Smak: brak danych

Zapach: mydlany

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
IX X XI
Inne cechy

Pachnie roztworem mydła, ale nie zawsze. Ważną cechą rozpoznawczą jest czerwieniejący miąższ.

Gąska ciemnołuskowata
Tricholoma atrosquamosum
Gąska ciemnołuskowata

Smak: mąka

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
IX X XI
Inne cechy

Ma smak mąki. Kapelusz białawy lub szary z czarnymi, drobnymi łuskami. Brzeg podwinięty.

Symbioza

Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Pytania

Pytania

Jakie są objawy zatrucia gąską tygrysowatą?

W 30 minut do 3 godzin od spożycia tego grzyba pojawiają się silne bóle brzucha (kolki) i uporczywa biegunka, która może w skrajnych przypadkach prowadzić do śmierci. Wystarczy niewielka ilość grzyba, aby się zatruć.



© medianauka.pl, 2021-02-13, GAT-639007


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników gąski tygrysowatej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaGąska zielonka
Tricholoma equestre
ikonaGąska siarkowa
Tricholoma sulphureum
ikonaGąska mydlana
Tricholoma saponaceum
ikonaGąska krowia
Tricholoma vaccinum
ikonaGąska pomarańczowa
Tricholoma aurantium
ikonaGąska biaława
Tricholoma stiparophyllum
ikonaGąska ciemnołuskowata
Tricholoma atrosquamosum
ikonaGąska niepozorna
Tricholoma inamoenum
ikonaGąska żółtobrunatna
Tricholoma fulvum
Gąskowate
Gąskowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Quiz
Quiz
Quiz
Quiz
Quiz

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux - Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Atlas grzybów - kieszonkowy
Atlas grzybów
Praktyczny atlas grzybów
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.