Logo Media Nauka

Facebook

Górówka boruta (Erebia ligea)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Górówka boruta

Górówka boruta (Erebia ligea) to piękny, spotykany w górach motyl dzienny o charakterystycznym wzorze skrzydeł. Na ciemnym tle obu skrzydeł występują pomarańczowe pasy z ciemnymi plamkami.

Występowanie i środowisko PL

Europa, Azja. Spotykany w górach na łąkach i drogach leśnych. Rzadko powyżej 1500 m.

Tryb życia i zachowanie

Chętnie siada na kwiatach rdestu wężownika.

Pożywienie

Roślinami żywicielkami są: proso, manna, kostrzewa, inne trawy.

Rozmnażanie

Samica składa owalne jaja w kolorze żółtym na roślinach żywicielkach. Gąsienice wylęgają się już po kilku tygodniach i zimują lub wylęgają się z jaj dopiero po zimie. Rozwój gąsienicy trwa dwa lata. Poczwarka ma kolor brunatny i spoczywa na ziemi.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Bardzo podobnym gatunkiem do górówki boruty jest karkonoski E. eurylae. Odróżnia te dwa gatunki rysunek dolnej pary skrzydeł.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2011-06-26, GAT-43


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres lotu górówki boruty.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki owadów

ikonaGórówka meduza
Erebia medusa
Rusałkowate
Rusałkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.