Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Górówka boruta
(Erebia ligea)

Górówka boruta (Erebia ligea) to piękny, spotykany w górach motyl dzienny o charakterystycznym wzorze skrzydeł. Na ciemnym tle obu skrzydeł występują pomarańczowe pasy z ciemnymi plamkami.

Górówka boruta (Erebia ligea)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Górówka boruta (Erebia ligea)
Nazwy obce
angielska: Arran Brown
niemiecka: Weißbindiger Mohrenfalter
francuska: Moiré blanc-fascié, Moiré fascié
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Motyle (Lepidoptera)
Rodzina: Rusałkowate (Nymphalidae)

Występowanie i środowisko

Europa, Azja. Spotykany w górach na łąkach i drogach leśnych. Rzadko powyżej 1500 m.

Tryb życia i zachowanie

Chętnie siada na kwiatach rdestu wężownika.

Pożywienie

Roślinami żywicielkami są: proso, manna, kostrzewa, inne trawy.

Rozmnażanie

Samica składa owalne jaja w kolorze żółtym na roślinach żywicielkach. Gąsienice wylęgają się już po kilku tygodniach i zimują lub wylęgają się z jaj dopiero po zimie. Rozwój gąsienicy trwa dwa lata. Poczwarka ma kolor brunatny i spoczywa na ziemi.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Bardzo podobnym gatunkiem do górówki boruty jest karkonoski E. eurylae. Odróżnia te dwa gatunki rysunek dolnej pary skrzydeł.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-06-26, GAT-43


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
górówka boruta
     tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona    

Okres lotu górówki boruty.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.