PL

Górówka meduza

Górówka meduza (Erebia medusa) to piękny motyl o ciemnobrązowych skrzydłach. Na pierwszej parze znajduje się po pięć oczek na pomarańczowej plamie. Trzecie i piąte oczko jest bardzo małe. Na drugiej parze skrzydeł oczek jest zwykle po cztery. Skrzydła z obu stron są podobne. Czasem oczka są zminimalizowane lub w ogóle nie występują. Gąsienice są zielone lub żółtobrunatne. Głowa ma łososiowy kolor. Wzdłuż linii grzbietowej biegnie ciemna linia.


Górówka meduza (Erebia medusa)
© Cosmin Manci - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Motyl ten u nas występuje w południowej części kraju, na wschodzie oraz w centralnej Polsce. Poza naszym krajem motyl ten występuje dość często w środkowej i południowo-wschodniej części Europy. Można go spotkać na łąkach, stokach, skrajach lasów. Pionowy zasięg występowania to 1200 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

To motyl o aktywności dziennej. Gąsienice żerują także w nocy. Zimuje gąsienica i to zwykle dwa razy.

Pożywienie

Gąsienica żeruje na kostrzewie czerwonej, kostrzewie owczej oraz na innych trawach.

Rozmnażanie

Poczwarka leży na ziemi. Rozwój trwa 1-2 sezony.

Ochrona i zagrożenia

W Polsce gatunek ten jest narażony na wymarcie.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-10-11, GAT-986

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
górówka meduza
         

Okres lotu górówki meduzy.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.