Hałaśnik białobrzuchy

Hałaśnik białobrzuchy (Criniferoides leucogaster) to gatunek ptaka z rodziny turaków. Na głowie charakterystyczny, wysoki czub. Upierzenie szare z czarnymi elementami na skrzydłach, czarno-białymi, poprzecznymi pasami na ogonie (spód) i białym spodzie ciała. Samiec ma czarny dziób, samica - zielony.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Hałaśnik białobrzuchy (Criniferoides leucogaster)

© alfotokunst – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w środkowo-wschodniej części Afryki na sawannach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 48-53 cm, z czego na ogon przypada około 25 cm.

Pożywienie

Zjada kwiaty, owoce i paki akacji oraz strąki.

Rozmnażanie

Samica składa 2-3 jaja. Wysiaduje je z samcem na zmianę.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki ptaków


Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska – Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

© medianauka.pl, 2021-10-21, GAT-2774




©® Media Nauka 2008-2023 r.