Hałaśnik bury

Hałaśnik bury (Crinifer zonurus) to gatunek ptaka z rodziny turaków. Upierzenie brązowe, jaśniejsze od spodu. Dziób bardzo silny, zakrzywiony, żółty, u nasady wąskim paskiem pomarańczowy.


Hałaśnik bury (Crinifer zonurus)
© Andy - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w trzech odizolowanych rejonach Afryki (Czad i Sudan, Etiopia, Kenia i Sudan Południowy, Rwanda, Kongo, Tanzania, Burundi).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-06, GAT-7237






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.