Logo Serwisu Media Nauka

Turaki (Musophagidae)

Turaki, turakowate (Musophagidae) to rodzina mało poznanych ptaków z rzędu kukułkowych. Rodzina ta liczy dziś 23 gatunki w 5 rodzajach. W Polsce nie ma przedstawicieli tej rodziny.

Wygląd

Mają długi ogon, krótkie, zaokrąglone skrzydła, u większości trójkątny czub na głowie, silny dziób. Kolorystyka najczęściej zielona, czasem niebieska, fioletowa, purpurowa, u pozostałych szara lub brązowa. Cechą charakterystyczną jest występowanie w upierzeniu barwników, które nie występują u innych zwierząt. Zieleń nie jest barwą strukturalną, a jest wynikiem obecności barwnika turakowerdyny. Innym barwnikiem wyjątkowym w świecie zwierząt, to turacyna, zawierająca miedź.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


(Tauraco erythrolophus)

Tauraco erythrolophus to gatunek ptaka z rodziny turaków. To pięknie ubarwiony ptak.


Turako fioletowyTurako fioletowy (Musophaga violacea)

Turako fioletowy to pochodzący z Afryki ptak z rodziny turaków. Barwniki w upierzeniu nie występują gdzie indziej w przyrodzie.


Nazwa rodziny
Turaki (Musophagidae)
Występowanie
Afryka.
Liczba gatunków na świecie
23
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kukułkowe (Cuculiformes)
Rodzina: Turaki (Musophagidae)
Długość ciała
Długość: 35-75 cm.
Masa ciała: 230-950 g.
Głos
Charakterystyczne szczekanie, zawodzenia.

Inne gatunki

  • Szyszak (Corythaeola cristata)
  • Hałaśnik białobrzuchy (Corythaixoides leucogaster)
  • Turak kreskowany (Crinifer piscator)
  • Turak kameruński (Tauraco bannermani)
  • Turak liliowoczuby (Tauraco hartlaubi)
  • Turak żółtodzioby (Tauraco macrorhynchus)
  • Turak etiopski (Tauraco ruspolii)

Występowanie i środowisko

Występują w środkowej i południowej części Afryki. Żyją w lasach, dżunglach i dość rzadko na sawannach.

Tryb życia i zachowanie

Żyją w parach lub małych stadach. Najczęściej przesiadują na drzewach. Wydają donośne i charakterystyczne odgłosy.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Są prawdopodobnie monogamiczne. Gniazda budują z patyków na drzewie. Samica składa najczęściej 2-3 jaja o masie 20-45 g. Pisklęta przebywają w gnieździe przez 4 tygodnie. Po opuszczeniu gniazda świetnie wspinają się po drzewie. Pisklęta są karmione także pokarmem roślinnym, co jest rzadkie w świecie ptaków.

Pożywienie

Są roślinożerne, zjadają głównie owoce, ale dietę uzupełniają czasem bezkręgowcami.

Ochrona i zagrożenia

Turak kameruński jest zagrożony, narażony na wyginięcie jest turak etiopski.

Ciekawostki

Jest to jedyna duża rodzina ptaków która występuje wyłącznie na kontynencie afrykańskim.

Turaki odgrywają ważną rolę w rozsiewaniu drzew. Do 80% nasion turaki wydalają daleko od drzewa, z którego zjadły owoce.

Zdjęcia i grafiki - galeria





© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-185



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.