Logo Media Nauka

Szyszak

Szyszak (Corythaeola cristata) to gatunek ptaka z rodziny turaków, największy przedstawiciel rodziny. Ptak ten ma na głowie piękny, ciemnoniebieski grzebień, Upierzenie jest niebieskie. Pierś jest oliwkowa. Część sterówki jest ciemna. Dziób mocno zbudowany, czerwono-żółty.

Szyszak (Corythaeola cristata)
© Fotolia.com

Nazwa gatunku
Szyszak
Nazwa łacińska
Corythaeola cristata
Nazwy obce
angielska: Great Blue Turaco
niemiecka: Riesenturako
francuska: Touraco géant
hiszpańska: Turaco gigante
Pierwsze opisanie gatunku
(Vieillot, 1816)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 70 cm do 75 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kukułkowe (Cuculiformes)
Rodzina: Turaki (Musophagidae)

Występowanie i środowisko

To gatunek pochodzący z Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy małe grupy złożone z 6-7 osobników. Nie jest dobrym lotnikiem i lata tylko na małe odległości.

Morfologia i anatomia

Szyszak osiąga długość ciała 70-75 cm.

Pożywienie

Ptak ten żywi się owocami, szczególnie bananami, pąkami, kwiatami i liśćmi.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko w koronach drzew. samica składa zwykle dwa jaja. Przez miesiąc wysiaduje je wraz z samcem. Młode pozostają w gnieździe przez 6 tygodni. Przez 3 miesiące po opuszczeniu gniazda młode nadal znajdują się pod opieką rodziców.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest dość pospolity w swojej rodzinie. Bywa obiektem polowań dla smacznego mięsa i pięknego upierzenia.

Ciekawostki

To największy turak na świecie.

Z uwagi na swoje umiłowanie do bananów, jego potoczna nazwa to bananojad.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-04, GAT-2773





© Media Nauka 2008-2018 r.