Hardun

Hardun (Stellagama stellio) to pospolita jaszczurka z rodziny agam. Na głowie znajdują się nieregularne tarczki, a na głowie z tyłu, po bokach, na odnóżkach i ogonie znajdują się kolczaste łuski. Grzbiet jest szarobrązowy z żółtymi plamami. Ogon jest żółtopomarańczowy. Samiec ma niebieskawą gardziel. Gad może mieć też barwę czerwoną lub czarną.


Hardun(Stellagama stellio)
Zdjęcie okazu w ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie (Grecja, Turcja) i Azji Mniejszej. agama ta występowała także w Afryce. Zamieszkuje suche i kamieniste tereny.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ruchliwa agama. Potrafi się wspinać po różnych powierzchniach.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 30 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, zjada też pokarm pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Samica składa jaja w piaszczystej glebie.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-16, GAT-611123




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.