Logo Media Nauka

Moloch straszliwy

Moloch straszliwy, moloch kolczasty, moloch (Moloch horridus) to wyjątkowa jaszczurka z rodziny agamowatych. Ma szeroki tułów. Prawie całe ciało pokryte jest dużymi kolcami, przy czym największe znajdują się nad oczami. Na ogonie kolce układają się w podłużne rzędy. Kolce są ostre. Ciało ma kolor czerwonobrązowy. Wzdłuż głowy i grzbietu biegną ciemniejsze obszary. Ubarwienie i kolce doskonale kamuflują zwierzę w jego naturalnym środowisku.

Moloch straszliwy (Moloch horridus)
© jobhopper - Fotolia.pl

Nazwa gatunku
Moloch straszliwy
Nazwa łacińska
Moloch horridus
Nazwy obce
angielska: Thorny Devil, Mountain Devil
niemiecka: Dornteufel
czeska: Moloch ostnitý
francuska: Moloch, Moloch hérissé, Diable cornu
hiszpańska: Moloch, diablo espinoso, móloc hórrido, diablillo espinoso australiano
Pierwsze opisanie gatunku
Gray, 1841
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 15 cm do 22 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Agamy (Agamidae)

Występowanie i środowisko

Jaszczurka ta zamieszkuje pustynne tereny Australii.

Tryb życia i zachowanie

Moloch straszliwy porusza się powoli. Jest aktywny nocą. Prowadzi naziemny tryb życia. Zagrożony, potrafi się zakopać dość szybko w piasku.

Morfologia i anatomia

Jaszczurka ta osiąga długość ciała od 15 do 22 cm. Na ogon przypada mniej niż połowa długości ciała. Naskórek posiada warstwę mikroskopijnie prążkowaną, co pozwala na wykorzystywanie rosy w pozyskiwaniu wody dla organizmu. Zjawisko włosowatości kieruje stróżki wody w kierunku pyska molocha.

Pożywienie

Molochy straszliwe polują na mrówki.

Rozmnażanie

Samica składa od 3 do 10 jaj, zakopując je w piasku. Okres inkubacji trwa 90-132 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To rzadko spotykana jaszczurka, choć miejscami występuje dość licznie.

Ciekawostki

Moloch może za jednym razem zjeść nawet 1500-5000 mrówek.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-10, GAT-1811





© Media Nauka 2008-2018 r.