logo

Jer

Jer (Fringilla montifringilla) to ptak z rodziny ziarnojadów, który jest nieco podobny do zięby zwyczajnej. Pierś i boki oraz fragmenty skrzydeł są pomarańczowe. Spód i kuper są białe. Grzbiet i głowa są ciemne w okresie godów, poza tym ciemno-płowe. Samiec w szacie godowej ma ciemny dziób. W szacie spoczynkowej dziób jest żółtawy z ciemnym końcem. Samica jest brązowa i szara.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten gniazduje w Azji. Zimę spędza w Europie oraz na południu Azji. W Polsce ptaki te można obserwować dość licznie podczas wędrówek. Zatrzymują się u nas na polach uprawnych, w lasach bukowych.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny, a migracja odbywa się w nocy. Bywa że przyłącza się w okresie rozrodu do kolonii kwiczoła. Tylko nieliczne osobniki u nas zimują. Jera można spotkać w Polsce również latem.

Pożywienie

W zimie ptaki te żerują w lasach bukowych, zjadając nasiona buka. Zjadają też nasiona innych roślin. W okresie rozrodu zjadają też bezkręgowce.

Rozmnażanie

Jer wyprowadza 1-2 lęgi w ciągu roku. Gniazduje wysoko na drzewie. Budulcem na gniazdo są mchy i porosty, trawy oraz kora. Spoiwem są pajęczyny. Wyściółkę stanowi wełna, lub puch roślinny, pióra, sierść. Samica składa 5-7 jaj w okresie od maja do lipca. Inkubacja trwa 11-12 dni. Samica wysiaduje jaja sama, samiec pomaga karmić młode. Młode potrafią latać po dwóch tygodniach od wyklucia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jer podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Jer to ptak, który gromadzi się w największe stada ze wszystkich ptaków europejskich. Jedno stado może liczyć nierzadko kilka milionów osobników. Największe zanotowane stado liczyło 20 milionów ptaków.

To najlepiej migrujący ptak pośród wszystkich zięb.



© medianauka.pl, 2015-06-20, GAT-857


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

   W Polsce można zaobserwować jery.
        Okres przelotów jera. Wówczas występuje u nas dość licznie.
         Okres składania jaj przez samicę jera.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaZięba modra
Fringilla teydea
ikonaZięba (zwyczajna)
Fringilla coelebs
Łuszczakowate
Łuszczakowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Mapa świata Puzzle
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.