Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Jer
(Fringilla montifringilla)

Jer (Fringilla montifringilla) to ptak z rodziny ziarnojadów, który jest nieco podobny do zięby zwyczajnej. Pierś i boki oraz fragmenty skrzydeł są pomarańczowe. Spód i kuper są białe. Grzbiet i głowa są ciemne w okresie godów, poza tym ciemno-płowe. Samiec w szacie godowej ma ciemny dziób. W szacie spoczynkowej dziób jest żółtawy z ciemnym końcem. Samica jest brązowa i szara.

Jer (Fringilla montifringilla)
Samiec jera w szacie spoczynkowej © Matteo - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Jer (Fringilla montifringilla)
Nazwy obce
angielska: Brambling
niemiecka: Bergfink, Nordfink
czeska: Pěnkava jikavec
francuska: Pinson du Nord
hiszpańska: Pinzón real
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Jer - mapa występowania na świecieJer - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 14 cm do 16 cm
Długość ogona: 7 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 25 cm do 26 cm.
Ciężar: od 17 g do 35 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Ziarnojady, łuszczaki (Fringillidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Azji. Zimę spędza w Europie oraz na południu Azji. W Polsce ptaki te można obserwować dość licznie podczas wędrówek. Zatrzymują się u nas na polach uprawnych, w lasach bukowych.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny, a migracja odbywa się w nocy. Bywa że przyłącza się w okresie rozrodu do kolonii kwiczoła. Tylko nieliczne osobniki u nas zimują. Jera można spotkać w Polsce również latem.

Pożywienie

W zimie ptaki te żerują w lasach bukowych, zjadając nasiona buka. Zjadają też nasiona innych roślin. W okresie rozrodu zjadają też bezkręgowce.

Rozmnażanie

Wyprowadza 1-2 lęgi w ciągu roku. Gniazduje wysoko na drzewie. Budulcem na gniazdo są mchy i porosty, trawy oraz kora. Spoiwem są pajęczyny. Wyściółkę stanowi wełna, lub puch roślinny, pióra, sierść. Samica składa 5-7 jaj w okresie od maja do lipca. Inkubacja trwa 11-12 dni. Samica wysiaduje jaja sama, samiec pomaga karmić młode. Młode potrafią latać po dwóch tygodniach od wyklucia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Jer to ptak, który gromadzi się w największe stada ze wszystkich ptaków europejskich. Jedno stado może liczyć nierzadko kilka milionów osobników. Największe zanotowane stado liczyło 20 milionów ptaków.

To najlepiej migrujący ptak pośród wszystkich zięb.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-20, GAT-857


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
jer
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

W Polsce można zaobserwować jery.

  tlo-ikonatlo-ikona     tlo-ikonatlo-ikona 

Okres przelotów jera. Wówczas występuje u nas dość licznie.

    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Okres składania jaj przez samicę jera.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.