Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Zięba
(Fringilla coelebs)

Zięba (Fringilla coelebs) to niewielki, wielkości wróbla, chroniony ptak z podrodziny łuszczaków. Ubarwienie wiosenne samca jest popielate na karku i wierzchu głowy, brązowe na grzbiecie, zielone na kuprze, czarne na czole. Na skrzydle znajdują się dwa charakterystyczne prążki w kolorze białym. Pierś jest różowa, brzuch biały. Na jesień barwy płowieją. Samica ma głowę, grzbiet i przód brunatnoszare. Samiec i samica są tej samej wielkości.

Zięba (Fringilla coelebs)
Samiec zięby © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Zięba (Fringilla coelebs)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Chaffinch, Chaffinch, Common Chaffinch
niemiecka: Buchfink
czeska: Pěnkava obecná
francuska: Pinson des arbres
hiszpańska: Pinzón vulgar
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Zięba - mapa występowania na świecieZięba - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 17 cm
Ciężar: do 20 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Ziarnojady, łuszczaki (Fringillidae)
Głos
Odzywa się zwykle krótkim "pink". Podczas lotu głos brzmi: "djyb", a wołanie na deszcz brzmi: "wryjt". Ptak ten śpiewa powtarzając wielokrotnie tę samą konfigurację dźwięków. Śpiew ten jest różny w różnych rejonach świata (występują lokalne dialekty).
Jaja
Średnie wymiary: 19,3 mm × 14,7 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, Syberia, Azja Mniejsza, północna Afryka. Zamieszkuje lasy i parki, jesienią także pola. W Polsce jest licznym ptakiem lęgowym. Występuje w lasach, zakrzewieniach, parkach, ogrodach.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje do nas w marcu i kwietniu, odlatuje we wrześniu i październiku na zachód lub południe Europy. Czasem, szczególnie samce, zimują w Polsce. Zięba lata lotem falistym.

Pożywienie

Zjada nasiona traw, ziół,drzew iglastych, zboża, bukiew, owoce runa leśnego, zaś pisklęta zjadają pajęczaki i owady, szczególnie mrówki, mszyce, gąsienice. Same latem też żywią się w znacznej mierze owadami.

Rozmnażanie

Otwarte, gniazdo o grubych ścianach buduje w rozmaitych miejscach. Zbudowane jest misternie z mchu i traw, zamaskowane pajęczynami, kokonami owadów, wyściełane włosiem, pierzem. Samica 1-2 razy do roku składa 4-6 jaj, które wysiaduje przez 12-13 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-14 dniach. Pierwszy leg ma miejsce w kwietniu, drugi w maju.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W okresie przelotów na Mierzei Wiślanej obserwowano przelot do około 1 miliona osobników w ciągu dnia.

Zięba to jeden z najbardziej pospolitych ptaków europejskich.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-12, GAT-591


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
zięba
  tlo-ikonatlo-ikona        

Trwa przylot do kraju tych zięb, które u nas nie zimowały. W pierwszej kolejności przylatują samce.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwa pierwszy okres lęgowy zięby.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Trwa drugi okres lęgowy zięby.

        tlo-ikonatlo-ikona  

Odlatuje część zięb na zachód lub południe Europy.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.