Kalong, pies latający

Kalong, pies latający (Pteropus vampyrus) to gatunek dużego nietoperza z rodziny rudawkowatych. Jest największym nietoperzem świata. Z wierzchu jest brązowo-czarny, spód jest ciemnorudy, głowa i szyja są rdzawe. Błona lotna ma ciemną, brunatną barwę. Nietoperz ten nie ma ogona i błony ogonowej. Pysk jest wydłużony.


Kalong, pies latający (Pteropus vampyrus)
© f8grapher - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Nietoperz ten występuje w południowo-wschodniej części Azji oraz na Archipelagu Sundajskim.

Tryb życia i zachowanie

Jak większość nietoperzy, ssak ten jest aktywny w nocy. W dzień kalong odpoczywa na drzewach, zwisając głową w dół. Przebywa w dużych koloniach. W poszukiwaniu pokarmu wędruje, pokonując odległość nawet kilkudziesięciu kilometrów.

Morfologia i anatomia

Osiąga rozmiary do 40 cm długości głowy i tułowia, a rozpiętość skrzydeł wynosi nawet 170 cm.

Pożywienie

Pies latający odżywia się owocami, przez co czyni spore szkody w uprawach.

Rozmnażanie

Brak danych.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kalong, czyli pies latający to największy nietoperz na świecie.

Nietoperz ten bardzo łatwo się oswaja.

Mięso tego nietoperza jest jadalne.

Odchody tego nietoperza (guano) służy jako nawóz.

Okupowane przez psy latające drzewo zupełnie traci liście.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-05-02, GAT-3813




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.