Logo Media Nauka

Facebook



Rudawkowate

Rudawkowate (Pteropodidae), do których należą psy latające, lisy latające, to rodzina ssaków, która liczy dziś 160 gatunków. Są to nietoperze owocożerne Starego Świata - Megachiroptera. W Polsce nie żyją przedstawiciele nietoperzy z tej rodziny.

Wygląd

Są to średnie i duże nietoperze. Należy do nich największy z nich - kalong. Zwykle drugi palec w dłoni wyposażony w pazur. Brak narośli skórnych w okolicach nozdrzy. Brzeg ucha jest zamknięty. Ogona nie ma lub jest bardzo krótki. Ubarwienie zwykle brązowe, czarne lub szare. Oczy są zwykle duże.

Gatunki

Wykaz gatunków.

Kalong, pies latającyKalong, pies latający

Pteropus vampyrus

Kalong, pies latający (Pteropus vampyrus) to gatunek dużego nietoperza z rodziny rudawkowatych. Jest największym nietoperzem świata. Z wierzchu jest brązowo-czarny, spód jest ciemnorudy, głowa i szyja są rdzawe.


Młotogłów wielkogłowyMłotogłów wielkogłowy

Hypsignathus monstrosus

Młotogłów wielkogłowy, wielkogłów, pies młotogłowy (Hypsignathus monstrosus) to największy nietoperz Afryki. Nietoperz ten ma dużą głowę, przypominającą młot i zwisające wargi oraz torby policzkowe.


Rudawka mauritiuskaRudawka mauritiuska

Pteropus niger

Rudawka mauritiuska (Pteropus niger) to nietoperz z rodziny rudawkowatych. Skrzydła czarne, sierść pomarańczowo-piaskowa. Część skrzydeł jest owłosiona. Część twarzowa głowy jaśniejsza.


Rudawka wielka, lis latającyRudawka wielka, lis latający

Pteropus giganteus

Rudawka wielka nazywana także lisem latającym, to gatunek nietoperza z rodziny rudawkowatych, żyjący w Indiach i na Cejlonie.


Rudawka złotoszyjaRudawka złotoszyja

Pteropus lylei

Rudawka złotoszyja (Pteropus lylei) to nietoperz z rodziny rudawkowatych. Ubarwienie czarne, Głowa i szyja mają złoty kolor.


Rudawka żałobnaRudawka żałobna

Pteropus alecto

Rudawka żałobna (Pteropus alecto) to nietoperz z rodziny rudawkowatych. Skrzydła czarne, sierść ruda, głowa ciemniejsza.





Inne gatunki

  • Acerodon celebensis
  • Acerodon humilis
  • Acerodon jubatus
  • Acerodon mackloti
  • Aethalops aequalis
  • Aethalops alecto
  • Alionycteris paucidentata
  • Aproteles bulmerae
  • Balionycteris maculata
  • Casinycteris argynnis
  • Casinycteris campomaanensis
  • Chironax melanocephalus
  • Cynopterus brachyotis
  • Cynopterus horsfieldii
  • Cynopterus luzoniensis
  • Cynopterus minutus
  • Cynopterus nusatenggara
  • Cynopterus sphinx
  • Cynopterus titthaecheilus
  • Dobsonia anderseni
  • Dobsonia chapmani
  • Dobsonia crenulata
  • Dobsonia emersa
  • Dobsonia exoleta
  • Dobsonia inermis
  • Dobsonia minor
  • Dobsonia moluccensis
  • Dobsonia pannietensis
  • Dobsonia peronii
  • Dobsonia praedatrix
  • Dyacopterus brooksi
  • Dyacopterus spadiceus
  • Eidolon dupreanum
  • Eidolon helvum
  • Eonycteris major
  • Eonycteris robusta
  • Eonycteris spelaea
  • Epomophorus angolensis
  • Epomophorus anselli
  • Epomophorus crypturus
  • Epomophorus gambianus
  • Epomophorus grandis
  • Epomophorus labiatus
  • Epomophorus minimus
  • Epomophorus minor
  • Epomophorus wahlbergi
  • Epomops buettikoferi
  • Epomops dobsonii
  • Epomops franqueti
  • Haplonycteris fischeri
  • Harpyionycteris celebensis
  • Harpyionycteris whiteheadi
  • Latidens salimalii
  • Lissonycteris angolensis
  • Macroglossus minimus
  • Macroglossus sobrinus
  • Megaerops niphanae
  • Megaerops wetmorei
  • Megaloglossus azagnyi
  • Megaloglossus woermanni
  • Melonycteris fardoulisi
  • Melonycteris woodfordi
  • Micropteropus intermedius
  • Micropteropus pusillus
  • Mirimiri acrodonta
  • Myonycteris brachycephala
  • Myonycteris leptodon
  • Myonycteris relicta
  • Myonycteris torquata
  • Nanonycteris veldkampii
  • Neopteryx frosti
  • Notopteris macdonaldi
  • Notopteris neocaledonica
  • Nyctimene aello
  • Nyctimene albiventer
  • Nyctimene cephalotes
  • Nyctimene certans
  • Nyctimene cyclotis
  • Nyctimene draconilla
  • Nyctimene keasti
  • Nyctimene major
  • Nyctimene malaitensis
  • Nyctimene masalai
  • Nyctimene minutus
  • Nyctimene rabori
  • Nyctimene robinsoni
  • Nyctimene sanctacrucis
  • Nyctimene vizcaccia
  • Otopteropus cartilagonodus
  • Paranyctimene raptor
  • Paranyctimene tenax
  • Plerotes anchietae
  • Ptenochirus jagori
  • Ptenochirus minor
  • Pteralopex atrata
  • Pteralopex flanneryi
  • Pteralopex pulchra
  • Pteropus admiralitatum
  • Pteropus aldabrensis
  • Pteropus anetianus
  • Pteropus aruensis
  • Pteropus brunneus
  • Pteropus caniceps
  • Pteropus capistratus
  • Pteropus chrysoproctus
  • Pteropus cognatus
  • Pteropus conspicillatus
  • Pteropus dasymallus
  • Pteropus faunulus
  • Pteropus fundatus
  • Pteropus gilliardorum
  • Pteropus griseus
  • Pteropus howensis
  • Pteropus hypomelanus
  • Pteropus intermedius
  • Pteropus keyensis
  • Pteropus leucopterus
  • Pteropus livingstonii
  • Pteropus lombocensis
  • Pteropus loochoensis
  • Pteropus macrotis
  • Pteropus mahaganus
  • Pteropus mariannus
  • Pteropus melanopogon
  • Pteropus melanotus
  • Pteropus molossinus
  • Pteropus neohibernicus
  • Pteropus nitendiensis
  • Pteropus ocularis
  • Pteropus ornatus
  • Pteropus personatus
  • Pteropus pilosus
  • Pteropus pohlei
  • Pteropus poliocephalus
  • Pteropus pselaphon
  • Pteropus pumilus
  • Pteropus rayneri
  • Pteropus rennelli
  • Pteropus rodricensis
  • Pteropus rufus
  • Pteropus samoensis
  • Pteropus scapulatus
  • Pteropus seychellensis
  • Pteropus speciosus
  • Pteropus subniger
  • Pteropus temminckii
  • Pteropus tokudae
  • Pteropus tonganus
  • Pteropus tuberculatus
  • Pteropus ualanus
  • Pteropus vetulus
  • Pteropus voeltzkowi
  • Pteropus woodfordi
  • Rousettus aegyptiacus
  • Rousettus amplexicaudatus
  • Rousettus bidens
  • Rousettus celebensis
  • Rousettus lanosus
  • Rousettus leschenaultii
  • Rousettus linduensis
  • Rousettus madagascariensis
  • Rousettus obliviosus
  • Rousettus spinalatus
  • Scotonycteris ophiodon
  • Scotonycteris zenkeri
  • Sphaerias blanfordi
  • Styloctenium mindorensis
  • Syconycteris australis
  • Syconycteris hobbit
  • Thoopterus nigrescens

Występowanie i środowisko

Występują w tropikalnych obszarach Starego Świata.

Tryb życia i zachowanie

Najczęściej nie posługują się echolokacją tylko za pomocą wzroku i węchu. Schronienia szukają w jaskiniach lub innych kryjówkach. Nie zapadają w sen zimowy. Zapylają kwiaty. Śpią w jaskiniach lub na drzewach.

Rozmnażanie

Samice rodzą zwykle 1 młode, czasem 2. Młode są dość bezradne, karmione są mlekiem matki.

Pożywienie

Żywią się owocami, nektarem, kwiatami, pyłkiem, czasem owadami.




© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-87






Polecamy w naszym sklepie

Puzzle 1000 Ssaki
Kubek zwierzęta świata
Leniwce Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.