Rudawkowate

Rudawkowate (Pteropodidae), do których należą psy latające, lisy latające, to rodzina ssaków, która liczy dziś 196 gatunków. Są to nietoperze owocożerne Starego Świata - Megachiroptera. W Polsce nie żyją przedstawiciele nietoperzy z tej rodziny.

Wygląd

Są to średnie i duże nietoperze. Należy do nich największy z nich - kalong. Zwykle drugi palec w dłoni wyposażony w pazur. Brak narośli skórnych w okolicach nozdrzy. Brzeg ucha jest zamknięty. Ogona nie ma lub jest bardzo krótki. Ubarwienie zwykle brązowe, czarne lub szare. Oczy są zwykle duże.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Młotogłów wielkogłowyMłotogłów wielkogłowy

Hypsignathus monstrosus

Młotogłów wielkogłowy, wielkogłów, pies młotogłowy (Hypsignathus monstrosus) to największy nietoperz Afryki. Nietoperz ten ma dużą głowę, przypominającą młot i zwisające wargi oraz torby policzkowe.


Pagonowiec gambijskiPagonowiec gambijski

Epomophorus gambianus

Pagonowiec gambijski (Epomophorus gambianus) to gatunek nietoperza z rodziny rudawkowatych. Futro i skrzydła brązowe. U nasady odstających uszu białe kępki włosów. Oczy duże z brązową tęczówką.


Rudawiec nilowyRudawiec nilowy

Rousettus aegyptiacus

Rudawiec nilowy (Rousettus aegyptiacus) to gatunek nietoperza z rodziny rudawkowatych. Dawna nazwa tego gatunku to rudawka nilowa.


Rudawka madagaskarskaRudawka madagaskarska

Pteropus rufus

Rudawka madagaskarska (Pteropus rufus) to gatunek nietoperza z rodziny rudawkowatych. Futerko żółto-rude, część twarzowa ciemna, skrzydła ciemne.


Rudawka malajskaRudawka malajska

Pteropus vampyrus

Kalong, pies latający (Pteropus vampyrus) to gatunek dużego nietoperza z rodziny rudawkowatych. Jest największym nietoperzem świata. Z wierzchu jest brązowo-czarny, spód jest ciemnorudy, głowa i szyja są rdzawe.


Rudawka mauritiuskaRudawka mauritiuska

Pteropus niger

Rudawka mauritiuska (Pteropus niger) to nietoperz z rodziny rudawkowatych. Skrzydła czarne, sierść pomarańczowo-piaskowa. Część skrzydeł jest owłosiona. Część twarzowa głowy jaśniejsza.


Rudawka szarogłowaRudawka szarogłowa

Pteropus poliocephalus

Rudawka szarogłowa (Pteropus poliocephalus) to gatunek nietoperza z rodziny rudawkowatych. Futerko na szyi i nieco niżej - rdzawe, dalej brunatne. Głowa szarobrunatna.


Rudawka wielkaRudawka wielka

Pteropus giganteus

Rudawka wielka nazywana także lisem latającym, to gatunek nietoperza z rodziny rudawkowatych, żyjący w Indiach i na Cejlonie.


Rudawka złotoszyjaRudawka złotoszyja

Pteropus lylei

Rudawka złotoszyja (Pteropus lylei) to nietoperz z rodziny rudawkowatych. Ubarwienie czarne, Głowa i szyja mają złoty kolor.


Rudawka żałobnaRudawka żałobna

Pteropus alecto

Rudawka żałobna (Pteropus alecto) to nietoperz z rodziny rudawkowatych. Skrzydła czarne, sierść ruda, głowa ciemniejsza.


Zjawa płowaZjawa płowa

Eidolon helvum

Zjawa płowa (Eidolon helvum) to gatunek nietoperza z rodziny rudawkowatych.





Inne gatunki

  • acerodon sulaweski (Acerodon celebensis)
  • acerodon słaby (Acerodon humilis)
  • acerodon grzywiasty (Acerodon jubatus)
  • acerodon palawański (Acerodon leucotis)
  • acerodon złotogłowy (Acerodon lucifer)
  • acerodon sundajski (Acerodon mackloti)
  • owocnik borneański (Aethalops aequalis)
  • owocnik karłowaty (Aethalops alecto)
  • owocożerek gołonosy (Alionycteris paucidentata)
  • owocojadek jaskiniowy (Aproteles bulmerae)
  • skrzydłoplamek karłowaty (Balionycteris maculata)
  • moczarowiec afrykański (Casinycteris argynnis)
  • czapecznik owocożerny (Chironax melanocephalus)
  • krótkonosek krótkouchy (Cynopterus brachyotis)
  • krótkonosek sundajski (Cynopterus horsfieldii)
  • krótkonosek uprawowy (Cynopterus luzoniensis)
  • krótkonosek drobny (Cynopterus minutus)
  • krótkonosek wyspowy (Cynopterus nusatenggara)
  • krótkonosek sfinksowy (Cynopterus sphinx)
  • krótkonosek indonezyjski (Cynopterus titthaecheilus)
  • rudawnik białoskrzydły (Desmalopex leucopterus)
  • rudawnik malutki (Desmalopex microleucopterus)
  • gołogrzbietek archipelagowy (Dobsonia anderseni)
  • gołogrzbietek wyspowy (Dobsonia beauforti)
  • gołogrzbietek negroski (Dobsonia chapmani)
  • gołogrzbietek halmaherski (Dobsonia crenulata)
  • gołogrzbietek jaskiniowy (Dobsonia emersa)
  • gołogrzbietek sulaweski (Dobsonia exoleta)
  • gołogrzbietek bezbronny (Dobsonia inermis)
  • gołogrzbietek duży (Dobsonia magna)
  • gołogrzbietek mały (Dobsonia minor)
  • gołogrzbietek molucki (Dobsonia moluccensis)
  • gołogrzbietek zatokowy (Dobsonia pannietensis)
  • gołogrzbietek leśny (Dobsonia peronii)
  • gołogrzbietek nowobrytyjski (Dobsonia praedatrix)
  • gołogrzbietek zielonawy (Dobsonia viridis)
  • dajakolot sumatrzański (Dyacopterus brooksi)
  • dajakolot filipiński (Dyacopterus rickarti)
  • dajakolot sundajski (Dyacopterus spadiceus)
  • zjawa madagaskarska (Eidolon dupreanum)
  • jutrzenkowiec duży (Eonycteris major)
  • jutrzenkowiec filipiński (Eonycteris robusta)
  • jutrzenkowiec jaskiniowy (Eonycteris spelaea)
  • pagonowiec angolański (Epomophorus angolensis)
  • pagonowiec malawski (Epomophorus anselli)
  • pagonowiec mozambicki (Epomophorus crypturus)
  • pagonowiec samotny (Epomophorus grandis)
  • pagonowiec etiopski (Epomophorus labiatus)
  • pagonowiec malutki (Epomophorus minimus)
  • pagonowiec mały (Epomophorus minor)
  • pagonowiec baobabowy (Epomophorus wahlbergi)
  • epoletnik gwinejski (Epomops buettikoferi)
  • epoletnik śpiewający (Epomops dobsonii)
  • epoletnik afrykański (Epomops franqueti)
  • długopalczyk filipiński (Haplonycteris fischeri)
  • harpiolot sulaweski (Harpyionycteris celebensis)
  • harpiolot filipiński (Harpyionycteris whiteheadi)
  • tamilolot jaskiniowy (Latidens salimalii)
  • owocolot afrykański (Lissonycteris angolensis)
  • języcznik malutki (Macroglossus minimus)
  • języcznik większy (Macroglossus sobrinus)
  • bezogoniec sundajski (Megaerops ecaudatus)
  • bezogoniec jawajski (Megaerops kusnotoi)
  • bezogoniec indochiński (Megaerops niphanae)
  • bezogoniec obrożny (Megaerops wetmorei)
  • ozornik afrykański (Megaloglossus woermanni)
  • solomonowiec złocisty (Melonycteris aurantius)
  • solomonowiec kwiatowy (Melonycteris fardoulisi)
  • solomonowiec czarnobrzuchy (Melonycteris melanops)
  • solomonowiec drzewny (Melonycteris woodfordi)
  • epoletniczek większy (Micropteropus intermedius)
  • epoletniczek drobny (Micropteropus pusillus)
  • małpionosek fidżijski (Mirimiri acrodonta)
  • myszolot wyspowy (Myonycteris brachycephala)
  • myszolot reliktowy (Myonycteris relicta)
  • myszolot obrożny (Myonycteris torquata)
  • drobnolot afrykański (Nanonycteris veldkampii)
  • owocniczek drobnozębny (Neopteryx frosti)
  • ogoniec polinezyjski (Notopteris macdonaldi)
  • ogoniec nowokaledoński (Notopteris neocaledonica)
  • rurkonos szerokopaskowany (Nyctimene aello)
  • rurkonos papuaski (Nyctimene albiventer)
  • rurkonos sulaweski (Nyctimene cephalotes)
  • rurkonos górski (Nyctimene certans)
  • rurkonos okrągłouchy (Nyctimene cyclotis)
  • rurkonos smoczy (Nyctimene draconilla)
  • rurkonos molucki (Nyctimene keasti)
  • rurkonos wyspowy (Nyctimene major)
  • rurkonos salomoński (Nyctimene malaitensis)
  • rurkonos demoniczny (Nyctimene masalai)
  • rurkonos mały (Nyctimene minutus)
  • rurkonos filipiński (Nyctimene rabori)
  • rurkonos żółtoplamy (Nyctimene robinsoni)
  • rurkonos samotny (Nyctimene sanctacrucis)
  • rurkonos archipelagowy (Nyctimene vizcaccia)
  • luzańczyk dżunglowy (Otopteropus cartilagonodus)
  • rurkonosek jednobarwny (Paranyctimene raptor)
  • rurkonosek uparty (Paranyctimene tenax)
  • rudawnica afrykańska (Plerotes anchietae)
  • piżmolot duży (Ptenochirus jagori)
  • piżmolot mały (Ptenochirus minor)
  • skrzydłolis żółtobrzuchy (Pteralopex anceps)
  • skrzydłolis sierpozębny (Pteralopex atrata)
  • skrzydłolis samotny (Pteralopex flanneryi)
  • skrzydłolis górski (Pteralopex pulchra)
  • skrzydłolis dziuplowy (Pteralopex taki)
  • rudawka admiralska (Pteropus admiralitatum)
  • rudawka aldabarańska (Pteropus aldabrensis)
  • rudawka muzealna (Pteropus allenorum)
  • rudawka biała (Pteropus anetianus)
  • rudawka srebrzysta (Pteropus argentatus)
  • rudawka aruańska (Pteropus aruensis)
  • rudawka czarnawa (Pteropus banakrisi)
  • rudawka ciemna (Pteropus brunneus)
  • rudawka popielatogłowa (Pteropus caniceps)
  • rudawka maskowa (Pteropus capistratus)
  • rudawka molucka (Pteropus chrysoproctus)
  • rudawka makirska (Pteropus cognatus)
  • rudawka okularowa (Pteropus conspicillatus)
  • rudawka zapomniana (Pteropus coxi)
  • rudawka figowa (Pteropus dasymallus)
  • rudawka nikobarska (Pteropus faunulus)
  • rudawka nizinna (Pteropus fundatus)
  • rudawka samotna (Pteropus gilliardorum)
  • rudawka szara (Pteropus griseus)
  • rudawka atolowa (Pteropus howensis)
  • rudawka zmienna (Pteropus hypomelanus)
  • rudawka wyspowa (Pteropus insularis)
  • rudawka birmańska (Pteropus intermedius)
  • rudawka pustelnicza (Pteropus keyensis)
  • rudawka komorska (Pteropus livingstonii)
  • rudawka plantacjowa (Pteropus lombocensis)
  • rudawka okinawska (Pteropus loochoensis)
  • rudawka wielkoucha (Pteropus macrotis)
  • rudawka mahagańska (Pteropus mahaganus)
  • rudawka mariańska (Pteropus mariannus)
  • rudawka czarnobroda (Pteropus melanopogon)
  • rudawka czarnoucha (Pteropus melanotus)
  • rudawka mikronezyjska (Pteropus molossinus)
  • rudawka duża (Pteropus neohibernicus)
  • rudawka namorzynowa (Pteropus nitendiensis)
  • rudawka seramska (Pteropus ocularis)
  • rudawka ozdobna (Pteropus ornatus)
  • rudawka pelewska (Pteropus pelewensis)
  • rudawka zamaskowana (Pteropus personatus)
  • rudawka owłosiona (Pteropus pilosus)
  • rudawka tropikalna (Pteropus pohlei)
  • rudawka bonińska (Pteropus pselaphon)
  • rudawka karłowata (Pteropus pumilus)
  • rudawka salomońska (Pteropus rayneri)
  • rudawka rafowa (Pteropus rennelli)
  • rudawka gromadna (Pteropus rodricensis)
  • rudawka samoańska (Pteropus samoensis)
  • rudawka eukaliptusowa (Pteropus scapulatus)
  • rudawka seszelska (Pteropus seychellensis)
  • rudawka piękna (Pteropus speciosus)
  • rudawka maskareńska (Pteropus subniger)
  • rudawka okazała (Pteropus temminckii)
  • rudawka guamska (Pteropus tokudae)
  • rudawka pacyficzna (Pteropus tonganus)
  • rudawka eremicka (Pteropus tuberculatus)
  • rudawka nadbrzeżna (Pteropus ualanus)
  • rudawka nowokaledońska (Pteropus vetulus)
  • rudawka pembańska (Pteropus voeltzkowi)
  • rudawka najmniejsza (Pteropus woodfordi)
  • rudawka karolińska (Pteropus yapensis)
  • rudawiec sundajski (Rousettus amplexicaudatus)
  • rudawiec jaskiniowy (Rousettus bidens)
  • rudawiec sulaweski (Rousettus celebensis)
  • rudawiec długowłosy (Rousettus lanosus)
  • rudawiec orientalny (Rousettus leschenaultii)
  • rudawiec bagienny (Rousettus linduensis)
  • rudawiec malgaski (Rousettus madagascariensis)
  • rudawiec komorski (Rousettus obliviosus)
  • rudawiec nagogrzbiety (Rousettus spinalatus)
  • równikowiec łzawy (Scotonycteris ophiodon)
  • równikowiec nektarowy (Scotonycteris zenkeri)
  • kulecznik górski (Sphaerias blanfordi)
  • prążkoliczek mindorski (Styloctenium mindorensis)
  • prążkoliczek sulaweski (Styloctenium wallacei)
  • pędzelnik australijski (Syconycteris australis)
  • pędzelnik halmaherski (Syconycteris carolinae)
  • pędzelnik kosmatonogi (Syconycteris hobbit)
  • bystrolot ciemny (Thoopterus nigrescens)
  • bystrolot leśny (Thoopterus suhaniahae)

Występowanie i środowisko

Rudawkowate występują w tropikalnych obszarach Starego Świata.

Tryb życia i zachowanie

Najczęściej nie posługują się echolokacją tylko za pomocą wzroku i węchu. Schronienia szukają w jaskiniach lub innych kryjówkach. Nie zapadają w sen zimowy. Zapylają kwiaty. Śpią w jaskiniach lub na drzewach.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 5 do 40 cm, długość przedramienia: 4-23 cm.

Rozmnażanie

Samice rodzą zwykle 1 młode, czasem 2. Młode są dość bezradne, karmione są mlekiem matki.

Pożywienie

Żywią się owocami, nektarem, kwiatami, pyłkiem, czasem owadami.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • Dietmar Nill, Christian Dietz, Otto von Helversen - Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej, 9788370736736, Multico 2009

Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Czy nietoperze wampiry wypijają krew?

Nierzadko można usłyszeć o nietoperzach wampirach. Skąd ta nazwa i czy faktycznie zwierzęta te wysysają krew ze swoich ofiar?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-87
Data aktualizacji artykułu: 2022-08-21



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.