Logo Media Nauka

Facebook

Rudawka mauritiuska (Pteropus niger)
© DirkR - stock.adobe.com

Rudawka mauritiuska

Rudawka mauritiuska (Pteropus niger) to nietoperz z rodziny rudawkowatych. Skrzydła czarne, sierść pomarańczowo-piaskowa. Część skrzydeł jest owłosiona. Część twarzowa głowy jaśniejsza.

Występowanie i środowisko

To gatunek endemiczny na wyspach Mauritius i Reunion na wschód od Madagaskaru.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-12-28, GAT-621885




Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKalong, pies latający
Pteropus vampyrus
ikonaRudawka złotoszyja
Pteropus lylei
ikonaRudawka żałobna
Pteropus alecto
Rudawkowate
Rudawkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.