Rudawka wielka, lis latający

Rudawka wielka, lis latający (Pteropus giganteus) to nietoperz z rodziny rudawkowatych. Rudawka wielka nie posiada ogona. Jest obiektem polowań. To jeden z największych nietoperzy na świecie.


Rudawka wielka, lis latający (Pteropus giganteus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Indie, Cejlon. Nietoperze te zamieszkują drzewa, nawet w miastach.

Tryb życia i zachowanie

Zwierzęta te żyją w koloniach, są niezgodne i hałaśliwe. Latają często w dzień, ale żerują wyłącznie nocą. Zerwane owoce trzymają w pazurkach i w ten sposób jedzą. Mają bardzo dobry węch, słuch i wzrok.

Pożywienie

Między innymi zjada owoce.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 140-180 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Nietoperz ten nie posługuje się jak większość nietoperzy echolokacją.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-22, GAT-185




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.