Rudawka wielka, lis latający

Rudawka wielka, lis latający (Pteropus giganteus) to nietoperz z rodziny rudawkowatych. Rudawka wielka nie posiada ogona. Jest obiektem polowań. To jeden z największych nietoperzy na świecie.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Indie, Cejlon. Nietoperze te zamieszkują drzewa, nawet w miastach.

Tryb życia i zachowanie

Zwierzęta te żyją w koloniach, są niezgodne i hałaśliwe. Latają często w dzień, ale żerują wyłącznie nocą. Zerwane owoce trzymają w pazurkach i w ten sposób jedzą. Mają bardzo dobry węch, słuch i wzrok.

Pożywienie

Między innymi zjada owoce.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 140-180 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Nietoperz ten nie posługuje się jak większość nietoperzy echolokacją.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Pteropus ariel Allen, 1908
  • Pteropus assamensis McClelland, 1839
  • Pteropus edwardsi I. Geoffroy, 1828
  • Pteropus kelaarti Gray, 1871
  • Pteropus leucocephalus Hodgson, 1835
  • Pteropus medius Temminck, 1825
  • Pteropus ruvicollis Ogilby, 1840
  • Vespertilio gigantea Brunnich, 1782

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKalong, pies latający
Pteropus vampyrus
ikonaRudawka mauritiuska
Pteropus niger
ikonaRudawka złotoszyja
Pteropus lylei
ikonaRudawka żałobna
Pteropus alecto
Rudawkowate
Rudawkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Czy tylko nietoperze używają echolokacji?

Echolokacja jest to zdolność do określania położenia obiektów w przestrzeni na podstawie echa akustycznego. Czy tylko nietoperze widzą w ciemności w ten sposób?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2012-12-22, GAT-185



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Hanna i Antoni Gucwińscy - Zoologia Tom I Ssaki Część I Leksykon popularnonaukowy., ISBN 83-88988-01-8, Albatros 2003
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015



Polecamy w naszym sklepie

Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Kolorowe skarpetki - forest animals
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.