Logo Serwisu Media Nauka


Kanarek (Serinus canaria)

Kanarek (Serinus canaria) to gatunek ptaka z rodziny ziarnojadów. Samiec jest szary z ciemnym kreskowaniem. Jego głowa jest szara z żółto-zielonymi policzkami. Lotki ciemne z żółtawymi brzegami. Spód ciała żółtozielony z ciemnymi kreskami. Podbrzusze jest białe. Samica ma jeszcze mniej intensywne kolory.

Występuje wiele odmian kanarka. Najbardziej popularne odmiany to: border, norwik, gloster, yorkshire, lizard. Kanarek domowy ma ubarwienie od czerwonego poprzez pomarańczowy do żółtego i białawego. Znane są też odmiany śpiewające: roller, kanarek wodnotokowy.

Kanarek (Serinus canaria)
Kanarek domowy © dule964 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kanarek (Serinus canaria)
Nazwy obce
angielska: Island Canary, Common Canary, Canary, Atlantic Canary
niemiecka: Kanarengirlitz
czeska: Kanár divoký
francuska: Serin des Canaries
hiszpańska: Canario silvestre, serín canario
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kanarek - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 13 cm
Ciężar: do 14 g
Maksymalna długość życia
10 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Ziarnojady, łuszczaki (Fringillidae)

Występowanie i środowisko

Preferuje nasłonecznione miejsca w lasach, parkach i ogrodach na Azorach, Maderze i wyspach Kanaryjskich. Został wprowadzony na Bermudy. To przodek kanarka domowego (Serinus canaria domesticus), widocznego tu na zdjęciu, tak chętnie trzymanego w domach całego świata.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Dożywa 10 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 13 cm. Osiąga 14 g ciężaru ciała.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny. Młode karmi owadami.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewie. Gniazdo typu otwartego. Odbywa 2-4 razy lęgi w ciągu roku. Samica znosi zwykle 4 jasnoniebieskozielonych jaj z czarnymi plamkami i wysiaduje je przez dwa tygodnie. Młode są gotowe do opuszczenia gniazda po 18 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najbardziej popularny ptak hodowlany w klatkach na świecie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: to najbardziej popularny ptak hodowany w klatkach na świecie. Jest łatwy w hodowli, nie jest wymagający. Jest odporny na choroby. Para kanarków dostarcza ciekawych obserwacji.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Klatka nie musi być duża. Im jednak jest większa, tym ptaki czują się w niej lepiej.

Inne warunki chowu: W jednej klatce nie trzymamy dwóch samców. Dobrze jest w klatce trzymać parkę. Samiec przebywający z partnerką śpiewa jedynie w okresie zalotów, natomiast bez niej śpiewa przez cały rok.

Pokarm: Podajemy mieszankę ziaren i zieleninę (sałatę, gwiazdnicę, szpinak, rzeżuchę, mniszek lekarski, marchew). Zieleninę podajemy rano i niewiele. Czasem podajemy pokarm jajeczny, lęgowy, sepię, kiełki ziaren, preparaty witaminowe. Wodę wymieniamy każdego dnia.

Rozmnażanie: Lęgi odbywają się w boksach lub klatkach lęgowych, także w wolierach. Parze kanarków trzeba zawiesić koszyczek lęgowy z filcem w środku. Niektórzy hodowcy podbierają jaja i zastępują je atrapami. Jaja są w takim przypadku przechowywane w pozycji pionowej w chłodnym miejscu pośród miękkiego materiału.

Ograniczenia prawne: Nie podlega obowiązkowi rejestrowania, a tym samym nie wymaga ponoszenia jakichkolwiek opłat.
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© Media Nauka, 2016-10-16, ART-GAT3245




Polecamy