Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Kulczyk
(Serinus serinus)

Kulczyk (Serinus serinus) to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny ziarnojadów. Jest to najmniejszy krajowy łuszczak. Samiec ma zielonożółty tył głowy, podobnie jak i grzbiet. Na tym tle znajdują się ciemne pasy. Skrzydła oraz ogon są brunatne. Ogon jest jednolicie ubarwiony. Na skrzydle obecne są dwa żółte prążki. Spód jest jasny z ciemnym kreskowaniem. Reszta jest żółtawa z ciemnymi kreskami. Samica ma ciemniejsze ubarwienie i mniej żółte, bardziej zielonkawe. Dziób jest mały i ostro zakończony.

Kulczyk (Serinus serinus)
© Omika - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kulczyk (Serinus serinus)
Nazwy obce
angielska: European Serin, Serin
niemiecka: Girlitz
czeska: Zvonohlík zahradní
francuska: Serin cini
hiszpańska: Verdecillo, serín verdecillo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kulczyk - mapa występowania na świecieKulczyk - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 20 cm
Ciężar: do 10 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Ziarnojady, łuszczaki (Fringillidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w parkach, miastach, na skrajach lasów, pośród polnych zadrzewień Europy, Azji Mniejszej i Afryki. W Polsce nie jest liczny. Czasem u nas zimuje.

Tryb życia i zachowanie

Przebywa w małych stadach lub pozostaje samotnikiem. Jest to ptak wędrowny. Przyloty mają miejsce od marca do kwietnia, odloty we wrześniu i październiku.

Morfologia i anatomia

Osiąga 12 cm długości ciała, skrzydło ma długość do 7,4 cm. Osiąga 10 g masy ciała.

Pożywienie

Zjada nasiona. W okresie lęgowym poluje także na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewach liściastych. Budulcem na gniazdo są korzonki, gałązki, wełna, włosie i pióra. Do lęgów przystępuje dwa razy w ciągu roku. Samica znosi 3-4 jaja, które sama wysiaduje przez 10-13 dni. Przez dwa tygodnie młode pozostają w gnieździe.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kulczyk niegdyś był uznawany za podgatunek kanarka.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-01-02, GAT-4345


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
kulczyk
    tlo-ikonatlo-ikona      

Kulczyk przystępuje do lęgów.

  tlo-ikonatlo-ikona        

Kulczyk przylatuje do kraju.

        tlo-ikonatlo-ikona  

Kulczyk odlatuje na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.