Logo Media Nauka

Kania czarna (Milvus migrans)
© joël BEHR - Fotolia.com

Kania czarna

Kania czarna (Milvus migrans) to ptak szponiasty nieco większy od myszołowa. Ma lekko wcięty ogon, skrzydła zaostrzone na końcach. Ciało ma brązowe upierzenie. Głowa jest jaśniejsza od reszty ciała, z szarym odcieniem. Dziób mocny, zakrzywiony w dół, żółty z ciemnym zakończeniem. Nogi żółte.

Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz Australii wraz z niektórymi wyspami Indonezji. W Polsce jest nieliczny. Preferuje skraje lasów w sąsiedztwie jezior i rzek.

Tryb życia i zachowanie

Tam, gdzie występuje liczniej ptak ten tworzy stada. Ptaki razem też nocują na drzewach. Kania nierzadko kradnie zdobycz innym szponiastym, czaplom lub krukowatym.

Podczas szybowania trzyma skrzydła poziomo. Podczas lotu porusza na boki ogonem i głęboko macha skrzydłami.

Pożywienie

Poluje na ssaki, ptaki, gady, płazy, ryby i większe owady, ale zwykle chore, słabe lub potrącone przez pojazdy. Nie gardzi padliną i resztkami, które wyrzucają rybacy i ubojnie. Nierzadko chodzi za pługiem w celu wyszukiwania bezkręgowców.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w roku. Jest monogamiczna przez kilka sezonów. Samiec buduje gniazdo z gałęzi na drzewie. Wyściółka to często papier, tkaniny i inne śmieci. W kwietniu lub na początku maja samica składa zwykle 2-3 jaja (maksymalnie 5). Samica sama je wysiaduje przez 38 dni. W tym czasie karmi ją samiec. Po 6 tygodniach od wyklucia młode są już lotne. Do rozrodu przystępują po 3-4 latach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce kania czarna znajduje się pod ochroną ścisłą.

Ciekawostki

W Polsce podlega ścisłej ochronie. Jej miejsca gniazdowania podlegają ochronie w promieniu 100 m w ciągu roku i 500 m w okresie od 1 marca do 31 sierpnia.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-17, GAT-807

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Kania czarna
    

Okres występowania w Polsce kani czarnej.

      

Okres ochrony strefowej w promieniu 500 m od miejsca lęgów. Poza tym okresem 100 m.

          

Samica kani czarnej składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAguja
Geranoaetus melanoleucus
ikonaBielik
Haliaeetus albicilla
ikonaBielik amerykański
Haliaeetus leucocephalus
ikonaBłotniak łąkowy
Circus pygargus
ikonaBłotniak stawowy
Circus aeruginosus
ikonaBłotniak stepowy
Circus macrourus
ikonaBłotniak zbożowy
Circus cyaneus
ikonaCzarnostrząb
Buteogallus anthracinus
ikonaGadożer
Circaetus gallicus
ikonaJastrzębiak ciemny
Melierax poliopterus
ikonaKania ruda
Milvus milvus
ikonaKaniuk (zwyczajny)
Elanus caeruleus
ikonaKuglarz
Terathopius ecaudatus
ikonaMałpożer
Pithecophaga jefferyi
ikonaMyszołap białobrewy
Butastur indicus
ikonaMyszołów rdzawosterny
Buteo jamaicensis
ikonaOrlik grubodzioby
Aquila clanga
ikonaOrlik krzykliwy
Aquila pomarina
ikonaOrłan, bielik olbrzymi
Haliaeetus pelagicus
ikonaOrłosęp
Gypaetus barbatus
ikonaOrzeł cesarski
Aquila heliaca
ikonaOrzeł czarny
Aquila verreauxii
ikonaOrzeł przedni
Aquila chrysaetos
ikonaOrzeł stepowy
Aquila nipalensis
ikonaOrzełek
Hieraaetus pennatus
ikonaSęp afrykański
Gyps africanus
ikonaSęp kasztanowaty
Aegypius monachus
ikonaSęp plamisty
Gyps rueppellii
ikonaSęp płowy
Gyps fulvus
ikonaŚcierwnik
Neophron percnopterus
ikonaTrzmielojad
Pernis apivorus
ikonaWojownik wspaniały
Stephanoaetus coronatus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.