Logo Media Nauka

PL

Kania ruda

Kania ruda (Milvus milvus) to nieliczny w Polsce ptak lęgowy, większy od kani czarnej. Ma ogon silnie wcięty, co odróżnia ją od kani czarnej. Upierzenie rdzawe z czarnym kreskowaniem na brzusznej stronie. Głowa jasna. Na pokrywach skrzydłowych znajduje się jasna plama.

Kania ruda (Milvus milvus)
© Lensman300 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

To europejski ptak. W Polsce występuje głównie na zachodzie kraju. Podczas migracji można go spotkać w całym kraju. Spotkać go można na obrzeżach lasów liściastych, w dolinach rzek, na terenach rolniczych, w pobliżu wodnych zbiorników.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten w poszukiwaniu zdobyczy krąży po niebie lub wypatruje jej z gałęzi. Zwykle spada na ofiarę z powietrza. Czasem łapie swoje ofiary w powietrzu lub na ziemi. To ptak wędrowny, choć zimowiska nie są odległe.

Pożywienie

Poluje na ssaki, ptaki, gady, płazy, ryby i owady. Zjada także padlinę, resztki mięsa, kradnie zdobycz innym ptakom, plądruje gniazda krukowatych.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazdo znajduje się zwykle w rozwidleniu pnia wysokiego drzewa. Gniazdo buduje z patyków i wyściela suchą trawą, sierścią i śmieciami. Czasem zajmuje gniazda myszołowa lub kruka. Samica składa od 2 do 3, maksymalnie 5 jaj, które wysiaduje przez 35-38 dni. Dwa pierwsze tygodnie samica karmi pisklęta mięsem przynoszonym przez samca. Później pisklęta karmi też samiec. Zdolność lotu młode uzyskują po 7-10 tygodniach od wyklucia.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ptak ten znajduje się u nas pod ścisłą ochroną, a miejsca gniazdowania podlegają ochronie w promieniu 100 m i 500 m w okresie od 1 marca do 31 sierpnia.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-19, GAT-760

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Kania ruda
   

Możliwość obserwacjiw Polsce kani rudej.

      

Okres ochronny kani rudej. W tym czasie nie można zbliżać się do gniazda na odległość mniejszą niż 500 m.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAguja
Geranoaetus melanoleucus
ikonaBielik
Haliaeetus albicilla
ikonaBielik amerykański
Haliaeetus leucocephalus
ikonaBłotniak łąkowy
Circus pygargus
ikonaBłotniak stawowy
Circus aeruginosus
ikonaBłotniak stepowy
Circus macrourus
ikonaBłotniak zbożowy
Circus cyaneus
ikonaCzarnostrząb
Buteogallus anthracinus
ikonaGadożer
Circaetus gallicus
ikonaJastrzębiak ciemny
Melierax poliopterus
ikonaKania czarna
Milvus migrans
ikonaKaniuk (zwyczajny)
Elanus caeruleus
ikonaKuglarz
Terathopius ecaudatus
ikonaMałpożer
Pithecophaga jefferyi
ikonaMyszołap białobrewy
Butastur indicus
ikonaMyszołów rdzawosterny
Buteo jamaicensis
ikonaOrlik grubodzioby
Aquila clanga
ikonaOrlik krzykliwy
Aquila pomarina
ikonaOrłan, bielik olbrzymi
Haliaeetus pelagicus
ikonaOrłosęp
Gypaetus barbatus
ikonaOrzeł cesarski
Aquila heliaca
ikonaOrzeł czarny
Aquila verreauxii
ikonaOrzeł przedni
Aquila chrysaetos
ikonaOrzeł stepowy
Aquila nipalensis
ikonaOrzełek
Hieraaetus pennatus
ikonaSęp afrykański
Gyps africanus
ikonaSęp kasztanowaty
Aegypius monachus
ikonaSęp plamisty
Gyps rueppellii
ikonaSęp płowy
Gyps fulvus
ikonaŚcierwnik
Neophron percnopterus
ikonaTrzmielojad
Pernis apivorus
ikonaWojownik wspaniały
Stephanoaetus coronatus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.