Karetta

Karetta (Caretta caretta) to gatunek morskiego żółwia z podrzędu żółwi skrytoszyjnych. Na głowie znajdują się tarczki, ułożone w regularny sposób. Szczęki przypominają dziób. Karapaks jest wysklepiony, z pięcioma parami rogowych tarcz żebrowych. Kończyny o wiosłowatym kształcie z dwoma pazurami na brzegu. Plastron jest żółtawy, karapaks brązowy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje ciepłe morza i oceany, w tym Morze Śródziemne. Na ląd wychodzi wyłącznie w celu złożenia jaj.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu dochodzi do 1,2 m, a ciężar ciała do 100 kg.

Pożywienie

Żółw karetta poluje na ryby, skorupiaki, jeżowce, mięczaki, a także inne morskie organizmy. Dietę uzupełnia glonami.

Rozmnażanie

Samice wychodzą na ląd w celu złożenia jaj. Każda samica może złożyć do 150 jaj. Jaja są zakopywane w pisku na plaży.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Mięso jest niejadalne ze względu na nieprzyjemny zapach. Jaja są jadalne.


Pokrewne gatunki gadów

ikonaŻółw oliwkowy
Lepidochelys olivacea
ikonaŻółw szylkretowy, bissa
Eretmochelys imbricata
Żółwie morskie
Żółwie morskie

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jaki jest największy żółw na świecie?

Jaki jest największy żółw na świecie?

Który z żółwi jest rekordzistą pod względem rozmiarów i ciężaru? Gdzie można spotkać największego żółwia świata?


© medianauka.pl, 2016-10-08, GAT-2002






Polecamy w naszym sklepie

Kubek gady
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Kostka
kolorowe skarpetki góra lodowa
Atlas płazów i gadów Polski status rozmieszczenie ochrona
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.