Logo Media Nauka

Żółw zielony, żółw jadalny

Żółw zielony, żółw jadalny (Chelonia mydas) to gatunek żółwia morskiego, zaliczanego do żółwi skrytoszyjnych. Pancerz w części grzbietowej jest silnie spłaszczony i zwężony w tylnej części, brunatny lub oliwkowozielony z żółtymi plamami lub smugami. Plastron jest żółty lub biały. Spłaszczona jest też głowa, z charakterystycznymi tarczkami. Pysk tępo ścięty.

Żółw zielony, żółw jadalny (Chelonia mydas)
© Richard Carey - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Żółw jadalny występuje w morzach i oceanach, najczęściej strefy równikowej. Można, choć rzadko, spotkać ten gatunek w Morzu Śródziemnym.

Tryb życia i zachowanie

To żółw morski. Jest wyśmienitym pływakiem i nurkiem. Gady te odbywają dalekie wędrówki, podczas których pokonują tysiące kilometrów.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu wynosi 140 cm. Ciężar ciała nawet 500 kg. Kończyny przypominają wiosła. Przednie kończyny są znacznie dłuższe od tylnych. Jeden pazur na każdej z przednich kończyn. Tkanka tłuszczowa ma zielona barwę, z czego wywodzi się nazwa tego żółwia.

Pożywienie

Gad ten zjada morskie rośliny (morską trawę i glony).

Rozmnażanie

Samica składa jaja (do 200 sztuk) na lądzie nawet kilka razy w roku. Składa je w wykopanych przez siebie jamach. Jaja mają do 5 cm średnicy.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso jest jadalne. Sporządza się z niego zupę żółwiową. Dania z żółwia należą dziś do najbardziej wykwintnych i najdroższych przysmaków.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-02, GAT-1997


Pokrewne gatunki gadów

ikonaKaretta
Caretta caretta
ikonaŻółw oliwkowy
Lepidochelys olivacea
ikonaŻółw szylkretowy, bissa
Eretmochelys imbricata




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.