Żółw zielony, żółw jadalny

Żółw zielony, żółw jadalny (Chelonia mydas) to gatunek żółwia morskiego, zaliczanego do żółwi skrytoszyjnych. Pancerz w części grzbietowej jest silnie spłaszczony i zwężony w tylnej części, brunatny lub oliwkowozielony z żółtymi plamami lub smugami. Plastron jest żółty lub biały. Spłaszczona jest też głowa, z charakterystycznymi tarczkami. Pysk tępo ścięty.


Żółw zielony, żółw jadalny (Chelonia mydas)
© Richard Carey - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Żółw jadalny występuje w morzach i oceanach, najczęściej strefy równikowej. Można, choć rzadko, spotkać ten gatunek w Morzu Śródziemnym.

Tryb życia i zachowanie

To żółw morski. Jest wyśmienitym pływakiem i nurkiem. Gady te odbywają dalekie wędrówki, podczas których pokonują tysiące kilometrów.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu wynosi 140 cm. Ciężar ciała nawet 500 kg. Kończyny przypominają wiosła. Przednie kończyny są znacznie dłuższe od tylnych. Jeden pazur na każdej z przednich kończyn. Tkanka tłuszczowa ma zielona barwę, z czego wywodzi się nazwa tego żółwia.

Pożywienie

Gad ten zjada morskie rośliny (morską trawę i glony).

Rozmnażanie

Samica składa jaja (do 200 sztuk) na lądzie nawet kilka razy w roku. Składa je w wykopanych przez siebie jamach. Jaja mają do 5 cm średnicy.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mięso jest jadalne. Sporządza się z niego zupę żółwiową. Dania z żółwia należą dziś do najbardziej wykwintnych i najdroższych przysmaków.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-02, GAT-1997




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.