Logo Serwisu Media Nauka

Karolinka
(Aix sponsa)

Karolinka (Aix sponsa) to kaczka z grupy piżmówek. Samiec jest bardzo kolorowy. Wierzch głowy i czub ma metalicznie zielony z dwiema białymi pręgami, dolną część głowy ma niebiesko-purpurową, policzki oraz podgardle są białe, pierś jest purpurowa nakrapiana białymi plamkami. Wierzch ciała błękitno-brązowo-zielony. Boki i spód białawe. Samica jest ubarwiona na brązowo z jasnymi i kolorowymi plamami. Wokół oczu charakterystyczne jasne okulary.

Karolinka (Aix sponsa)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Karolinka (Aix sponsa)
Nazwy obce
angielska: Wood Duck
niemiecka: Brautente
czeska: Kachnička karolínská
francuska: Canard carolin, Canard branchu
hiszpańska: Pato joyuyo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Karolinka - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 45 cm do 48 cm
Ciężar: od 500 g do 700 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna. Zasiedla śródleśne zbiorniki wodne.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Nasiona, owoce, orzechy, jagody, kasztany i żołędzie.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach drzew do wysokości 20 m nad ziemią.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kasztany i żołędzie, które zjada są rozcierane przez bardzo silny żołądek mięśniowy.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-20, GAT-532







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.