Logo Media Nauka

Facebook

Mandarynka (Aix galericulata)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Mandarynka

Mandarynka (Aix galericulata) to ptak z grupy piżmówek, przepięknie ubarwiona i upierzona. Na głowie duży czub, u samca wygięte lotki drugorzędowe tworzą sterczące pionowo nad grzbietem płytki. Samica ubarwiona skromniej niż samiec. Udomowione formy są hodowane jako ptak ozdobny.

Występowanie i środowisko PL

Mandżuria, Sachalin, Japonia, wschodnie Chiny. Kaczka ta zamieszkuje cieki wodne i jeziora w lasach. Osobniki zbiegłe z hodowli stworzyły stale populacje, głównie w Anglii.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten pokarm pobiera z powierzchni wody, żeruje głównie na lądzie. Jest ptakiem wędrownym.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 41 do 47 cm, rozpiętość skrzydeł 65-75 cm, a ciężar ciała 444-650 g.

Pożywienie

Kaczka mandarynka żywi się pokarmem roślinnym i zwierzęcym.

Rozmnażanie

Toki samców są bogate w prezentację barwnego upierzenia. Gniazda mandarynka zakłada w dziuplach drzew, czasem na ziemi w gęstwinie, ale zawsze w pobliżu wody. Samica znosi 9-12 jaj, które wysiaduje przez 28-30 dni. Pisklęta wyskakują z dziupli, nawet tych położonych wysoko nad ziemią.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mandarynka nie nurkuje.

Mandarynka jest hodowana w Europie od XVIII wieku. Zbiegłe osobniki utworzyły stałe populacje, przede wszystkim w dużych miastach, także w naszym kraju.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-01, GAT-495
Data aktualizacji artykułu: 2020-01-01






Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKarolinka
Aix sponsa
Kaczkowate
Kaczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Hakan Delin, Lars Svensson - Ptaki Europy - Przewodnik, ISBN 978-83-61065-17-3, Wydawnictwo MWK 2008
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Lars Svensson - Przewodnik Collinsa - Ptaki, ISBN 978-83-7763-261-1, Multico 2012
  • Mark Brazil - Birds of Japan, ISBN 978-1-4729-1386-9, HELM 2016

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.