Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Mandarynka
(Aix galericulata)

Mandarynka (Aix galericulata) to ptak z grupy piżmówek, przepięknie ubarwiona i upierzona. Na głowie duży czub, u samca wygięte lotki drugorzędowe tworzą sterczące pionowo nad grzbietem płytki. Samica ubarwiona skromniej niż samiec. Udomowione formy są hodowane jako ptak ozdobny.

Mandarynka (Aix galericulata)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Mandarynka (Aix galericulata)
Nazwy obce
angielska: Mandarin Duck, Mandarin
niemiecka: Mandarinente
czeska: Kachnička mandarinská
francuska: Canard mandarin
hiszpańska: Pato mandarín
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mandarynka - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 46 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Mandżuria, Sachalin, Japonia, wschodnie Chiny. Zamieszkuje cieki wodne i jeziora w lasach. Osobniki zbiegłe z hodowli stworzyły stale populacje, głównie w Anglii.

Tryb życia i zachowanie

Pokarm pobiera z powierzchni wody, żeruje głównie na lądzie. Jest ptakiem wędrownym.

Pożywienie

Żywi się pokarmem roślinnym i zwierzęcym.

Rozmnażanie

Toki samców są bogate w prezentację barwnego upierzenia. Gniazda mandarynka zakłada w dziuplach drzew, czasem na ziemi w gęstwinie, ale zawsze w pobliżu wody. Samica znosi 9-12 jaj, które wysiaduje przez 28-30 dni. Pisklęta wyskakują z dziupli, nawet tych położonych wysoko nad ziemią.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mandarynka nie nurkuje.

Mandarynka jest hodowana w Europie od XVIII wieku. Zbiegłe osobniki utworzyły stałe populacje, przede wszystkim w dużych miastach, także w naszym kraju.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-01, GAT-495








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.