Logo Serwisu Media Nauka

Koczkodan białonosy
(Cercopithecus nictitans)

Koczkodan białonosy (Cercopithecus nictitans) to ssak z rodziny małp wąskonosych. Ma smukły tułów, okrągłą głowę, bardzo długi ogon. Nazwa wywodzi się od plamy jasnego koloru na nosie. Ciało pokryte jest gęstą i krótką sierścią. Ogon oraz kończyny są czarne, tułów ciemnobrązowy.

Koczkodan białonosy (Cercopithecus nictitans)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Koczkodan białonosy (Cercopithecus nictitans)
Nazwy obce
angielska: Putty-nosed Monkey, Spot-nosed Guenon, Greater Spot-nosed Guenon, Greater White-nosed Monkey, White-nosed Guenon
niemiecka: Große Weißnasenmeerkatze
francuska: Hocheur
hiszpańska: Mono, cercopiteco de nariz blanca
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Koczkodan białonosy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 40 cm do 60 cm
Długość ogona: 10 cm
Maksymalna długość życia
30 lat.
Podgatunki
C. n. martini Waterhouse, 1838
C. n. nictitans (Linnaeus, 1766)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Żyje w lasach tropikalnych zachodniej i środkowej Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi zwykle nadrzewny tryb życia. Jest aktywny za dnia. Tworzy małe grupy złożone średnio z 10 osobników. Grupie przewodzi stary samiec. Wydaje charakterystyczne odgłosy okrzyków i szczekania.

Pożywienie

Zjada owoce, liście, ziarna, korzenie jak i jaja, małe ptaki, jaszczurki i owady.

Rozmnażanie

Rozmnaża się w ciągu całego roku. Samica ma zwykle jedno młode, które trzyma się futra matki na brzuchu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podgatunek C. n. martini jest narażony na wyginięcie (kategoria VU w IUCN).

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-11-14, GAT-638








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.