Koczkodan górski

Koczkodan górski (Cercopithecus lhoesti) to ssak z rodziny małp wąskonosych. Ma długie i gęste owłosienie, ciemne, kasztanowate na grzbiecie i białe na bokobrodach i szyi. Twarz nie jest owłosiona, koloru ciemnego.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje środkowo-wschodnią Afrykę. Spotkać go można w górskich lasach do wysokości 2500 m n.p.m. Żyje między innymi na zboczach góry Kilimandżaro.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny i nadrzewny tryb życia. Tworzy stada liczące zwykle po kilkanaście osobników, zdarzają się też stada złożone z kilkuset małp.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim jagody i liście. Dietę uzupełnia owadami.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 6-7 miesięcy. Samica rodzi zwykle 1 młode. Dojrzewa w wieku 4-5 lat.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaKoczkodan rzeczny
Cercopithecus mona
ikonaKoczkodan Diany
Cercopithecus diana
ikonaKoczkodan mnisi
Cercopithecus roloway
ikonaKoczkodan rudoogonowy
Cercopithecus ascanius
ikonaKoczkodan sowiogłowy
Cercopithecus hamlyni
ikonaKoczkodan liberyjski
Cercopithecus campbelli
ikonaKoczkodan białonosy
Cercopithecus nictitans
ikonaKoczkodan czarnosiwy
Cercopithecus mitis
ikonaKoczkodan nadobny
Cercopithecus neglectus
ikonaKoczkodan oliwkowy
Cercopithecus petaurista
Koczkodanowate
Koczkodanowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Wiadomości

Nowy koczkodan górski we Wrocławiu

Nowy koczkodan górski we Wrocławiu

2 sierpnia br. we wrocławskim zoo przyszedł na świat koczkodan górski przedstawiciel gatunku zagrożonego wyginięciem. Jest ich zaledwie 66 osobników w 13 ogrodach zoologicznych na świecie, ale nie wiadomo ile ich żyje w środowisku naturalnym. Podejrzewa się, że status narażonych na wyginięcie (UV) jest nieaktualny, a populacja może być szczątkowa. Powodem jest działalność człowieka w rejonie występowania koczkodanów (środkowa Afryka), gdzie siedliska przekształcane są na pola uprawne czy kopalnie, a same zwierzęta zabijane dla mięsa.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Hanna i Antoni Gucwińscy - Zoologia Tom I Ssaki Część I Leksykon popularnonaukowy., ISBN 83-88988-01-8, Albatros 2003

© medianauka.pl, 2013-11-13, GAT-637




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.