Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Kopciuszek
(Phoenicurus ochruros)

Kopciuszek (Phoenicurus ochruros) to mały ptak z rodziny drozdowatych, mniejszy od wróbla domowego. Występuje tu wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec jest czarny z białym lusterkiem na skrzydle, białymi pokrywami podogonowymi, ceglastym ogonem. Samica jest ubarwiona na brązowo z ceglastym ogonem.

Kopciuszek (Phoenicurus ochruros)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kopciuszek (Phoenicurus ochruros)
Nazwy obce
angielska: Black Redstart
niemiecka: Hausrotschwanz
czeska: Rehek domácí
francuska: Rougequeue noir
hiszpańska: Colirrojo tizón
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1774)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kopciuszek - mapa występowania na świecieKopciuszek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 15 cm
Ciężar: do 17 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)
Głos
Jaja
Średnie wymiary: 19,3 mm × 14,2 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, Azja. Zimuje w Afryce i na południu Azji. Zamieszkuje tereny w bliskości człowieka. W Polsce nieliczny. Pierwotnym jego środowiskiem są góry poza granicą lasu, nizinne formacje skalne, kamieniołomy, tereny piaszczyste. Kopciuszki są też obecne blisko ludzkich osiedli. Tworzy więc dwie odmienne populacje.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje do Polski w marcu i kwietniu, odlatuje we wrześniu i październiku. Odnotowano próby zimowania kopciuszków w miastach.

Kopciuszek ma zwyczaj dygania i kiwania ogonem.

Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash



Pożywienie

Wydaje charakterystyczny głos. Nagranie zawiera odgłosy wydawane przez samca kopciuszka.

Rozmnażanie

Gniazduje pod dachem, w szczelinach. Gniazdo zbudowane z traw, chwastów, korzonków, wyścielane pierzem i sierścią. Samica składa 2 razy w roku po 5-6 jaj, które wysiaduje 12-14 dni. Okres lęgowy trwa od kwietnia do lipca. Młode opuszczają gniazdo po 12-16 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to gatunek objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

To najliczniejsze ptaki szwajcarskich Alp.

Jeszcze w XIX wieku kopciuszek był obecny wyłącznie w górach i na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-10, GAT-587


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
kopciuszek
  tlo-ikonatlo-ikona        

Do kraju przylatują kopciuszki z zimowisk.

   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     

Trwa okres lęgowy u kopciuszków.

        tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona 

Kopciuszki odlatują z kraju na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.