Logo Media Nauka

PL

Kopciuszek

Kopciuszek (Phoenicurus ochruros) to mały ptak z rodziny drozdowatych, mniejszy od wróbla domowego. Występuje tu wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec jest czarny z białym lusterkiem na skrzydle, białymi pokrywami podogonowymi, ceglastym ogonem. Samica jest ubarwiona na brązowo z ceglastym ogonem.

Kopciuszek (Phoenicurus ochruros)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Europa, Azja. Zimuje w Afryce i na południu Azji. Zamieszkuje tereny w bliskości człowieka. W Polsce nieliczny. Pierwotnym jego środowiskiem są góry poza granicą lasu, nizinne formacje skalne, kamieniołomy, tereny piaszczyste. Kopciuszki są też obecne blisko ludzkich osiedli. Tworzy więc dwie odmienne populacje.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje do Polski w marcu i kwietniu, odlatuje we wrześniu i październiku. Odnotowano próby zimowania kopciuszków w miastach.

Kopciuszek ma zwyczaj dygania i kiwania ogonem.

Kopciuszek wydaje charakterystyczny głos. Nagranie zawiera odgłosy wydawane przez samca kopciuszka.

 

Pożywienie

Ptak ten poluje na owady i inne drobne bezkręgowce. Zbiera je z powierzchni ziemi.

Rozmnażanie

Gniazduje ptak ten buduje pod dachem, w szczelinach. Gniazdo zbudowane z traw, chwastów, korzonków, wyścielane pierzem i sierścią. Samica składa 2 razy w roku po 5-6 jaj, które wysiaduje 12-14 dni. Okres lęgowy trwa od kwietnia do lipca. Młode opuszczają gniazdo po 12-16 dniach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to gatunek objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

To najliczniejsze ptaki szwajcarskich Alp.

Jeszcze w XIX wieku kopciuszek był obecny wyłącznie w górach i na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-10, GAT-587

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Kopciuszek
          

Do kraju przylatują kopciuszki z zimowisk.

        

Trwa okres lęgowy u kopciuszków.

         

Kopciuszki odlatują z kraju na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBiałorzytka
Oenanthe oenanthe
ikonaBiałorzytka płowa
Oenanthe isabellina
ikonaBiałorzytka pstra
Oenanthe pleschanka
ikonaBiałorzytka pustynna
Oenanthe deserti
ikonaBiałorzytka rdzawa
Oenanthe hispanica
ikonaDrozd obrożny
Turdus torquatus
ikonaDrozd oliwkowy
Turdus obscurus
ikonaDrozd rdzawy
Turdus naumanni
ikonaDrozd wędrowny
Turdus migratorius
ikonaDrozdoń ciemny
Geokichla sibirica
ikonaDrozdoń pstry
Zoothera dauma
ikonaDroździk
Turdus iliacus
ikonaKląskawka
Saxicola torquata
ikonaKos
Turdus merula
ikonaKwiczoł
Turdus pilaris
ikonaModraczek
Tarsiger cyanurus
ikonaModrak
Monticola solitarius
ikonaPaszkot
Turdus viscivorus
ikonaPleszka
Phoenicurus phoenicurus
ikonaPodróżniczek
Luscinia svecica
ikonaPokląskwa
Saxicola rubetra
ikonaRudzik
Erithacus rubecula
ikonaSłowik rdzawy
Luscinia megarhynchos
ikonaSłowik syberyjski
Luscinia sibilans
ikonaSłowik szary
Luscinia luscinia
ikonaŚpiewak
Turdus philomelos
ikonaWidłogon łuskowany
Enicurus ruficapillus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.