Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Pleszka
(Phoenicurus phoenicurus)

Pleszka (Phoenicurus phoenicurus) to mały ptak leśny, który z powodzeniem kolonizuje ludzkie osiedla. To pięknie ubarwiony gatunek. Samiec w szacie godowej ma pomarańczową pierś i spód. Grzbiet i głowa z wierzchu jest popielata, czoło białawe. Gardło i boki głowy są czarne. Ciemne są też skrzydła z białą plamą. W szacie spoczynkowej brzegi piór są jasne, co powoduje stłumienie jaskrawości upierzenia godowego. Samica jest mniej jaskrawo ubarwiona, bardzo podobna do samicy kopciuszka.

Pleszka (Phoenicurus phoenicurus)
© panuruangjan - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pleszka (Phoenicurus phoenicurus)
Nazwy obce
angielska: Common Redstart, Redstart
niemiecka: Gartenrotschwanz
czeska: Rehek zahradní
francuska: Rougequeue à front blanc
hiszpańska: Colirrojo real
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pleszka - mapa występowania na świeciePleszka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 14 cm do 15 cm
Długość ogona: 6 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 20 cm do 24 cm.
Ciężar: od 11 g do 19 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Drozdowate (Turdidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Europie i Azji. Na zimę odlatuje do Afryki. W Polsce występuje na terenie całego kraju. Zamieszkuje lasy, parki, większe zadrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak wędrowny. W okresie rozrodu występuje w parach, podczas migracji tworzy niewielkie stada. Przejawia silny terytorializm. Ptak ten często dyga i porusza ogonem z góry na dół.

Pożywienie

Poluje głównie na owady. Zjada także jagody.

Rozmnażanie

Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gniazduje w dziuplach, otworach, budkach lęgowych. Gniazdo buduje samica. Budulcem są trawy i mech. Dno wyściela piórami i włosiem. Samica składa 5-7 jaj i sama je wysiaduje przez 12-14 dni. Kolejne dwa tygodnie upływa do chwili uzyskania lotności przez młode. Po 2-3 kolejnych tygodniach młode się usamodzielniają.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-11, GAT-836


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
pleszka
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania w Polsce pleszki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.