Kretowate

Kretowate (Talpidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 43 gatunki . Zaliczamy do niej krety, gwiazdonosy i wychuchole. W Polsce żyje 1 gatunek z tej rodziny ssaków. To stosunkowo mało poznana rodzina ssaków.

Wygląd

Zwykle mają walcowaty kształt ciała bez wyraźnego odcinka szyjnego. Mają wąski pyszczek, krótkie, przystosowane do kopania kończyny, oczy zredukowane, brak małżowin usznych. Ciało zwykle pokryte jest aksamitnym futerkiem czarnym lub szarym. U gwiazdonosów ryjek zakończony jest czułkami z receptorami czuciowymi.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Kret europejskiKret europejski PL

Talpa europaea

Kret to ssak o czarnym, aksamitnym futerku. Kopie rozległe korytarze pod ziemią.


Grzebacz wschodnioamerykańskiGrzebacz wschodnioamerykański

Scalopus aquaticus

Grzebacz wschodnioamerykański (Scalopus aquaticus) to gatunek ssaka z rodziny kretowatych. Ciało walcowate, szarobrązowe futerko, ryjek ostro zakończony.


Kret apenińskiKret apeniński

Talpa romana

Kret apeniński (Talpa romana) to gatunek ssaka z rodziny kretowatych. To gatunek endemiczny występujący w południowej Italii.





Inne gatunki

  • gwiazdonos amerykański (Condylura cristata)
  • desman ukraiński (Desmana moschata)
  • ryjokret górski (Dymecodon pilirostris)
  • azjokret duży (Euroscaptor grandis)
  • azjokret indochiński (Euroscaptor klossi)
  • azjokret długonosy (Euroscaptor longirostris)
  • azjokret himalajski (Euroscaptor micrura)
  • azjokret górski (Euroscaptor mizura)
  • azjokret drobnozębny (Euroscaptor parvidens)
  • azjokret bezogonowy (Euroscaptor subanura)
  • wychuchol pirenejski (Galemys pyrenaicus)
  • kretowiec polny (Mogera etigo)
  • kretowiec mały (Mogera imaizumii)
  • kretowiec chiński (Mogera insularis)
  • kretowiec tajwański (Mogera kanoana)
  • kretowiec mandżurski (Mogera robusta)
  • kretowiec sadoński (Mogera tokudae)
  • kretowiec samotny (Mogera uchidai)
  • kretowiec japoński (Mogera wogura)
  • krecik ryjówkowaty (Neurotrichus gibbsii)
  • kopacz szczotkoogonowy (Parascalops breweri)
  • kretowczyk białoogonowy (Parascaptor leucura)
  • kretniczek chiński (Scapanulus oweni)
  • kretnik szerokołapy (Scapanus latimanus)
  • kretnik nadbrzeżny (Scapanus orarius)
  • kretnik pacyficzny (Scapanus townsendii)
  • piżmokret krótkolicy (Scaptochirus moschatus)
  • ogonokret chiński (Scaptonyx fusicaudus)
  • kret ałtajski (Talpa altaica)
  • kret ślepy (Talpa caeca)
  • kret kaukaski (Talpa caucasica)
  • kret kurdyjski (Talpa davidiana)
  • kret czarnomorski (Talpa levantis)
  • kret iberyjski (Talpa occidentalis)
  • kret bałkański (Talpa stankovici)
  • sorkokret syczuański (Uropsilus andersoni)
  • sorkokret smukły (Uropsilus gracilis)
  • sorkokret wścibski (Uropsilus investigator)
  • sorkokret ryjówkonogi (Uropsilus soricipes)

Występowanie i środowisko

Zwierzęta te zamieszkują Eurazję oraz Amerykę Północną. Krety i gwiazdonosy żyją pod ziemią, wychuchole zajmują środowisko ziemnowodne (strumienie i rzeczki).

Tryb życia i zachowanie

To zwierzęta prowadzące podziemny lub ziemnowodny tryb życia. Nie zapadają w sen zimowy, gromadzą zapasy pokarmu na zimę.

System nor i korytarzy służy kretom za pułapkę, w którą łapią się bezkręgowce.

Krety mają doskonały zmysł orientacji.

Wychuchole po każdym nurkowaniu czyszczą futerko, rozprowadzając jednocześnie substancję wodoodporną.

Morfologia i anatomia

Oczy są bardzo małe, nierzadko pokryte futrem lub skórą. Prawdopodobnie tylko gwiazdonosy są w stanie odróżniać cienie. Najważniejszym ze zmysłów jest węch.

Rozmnażanie

Samice kretów są płodne jedynie przez 24 do 48 godzin w okresie lęgowym. Kopulacja ma miejsce w norach samic. Tylko wówczas dwa osobniki tego samego gatunku nie są wobec siebie agresywne. Samica rodzi zwykle 3 nieowłosione młode po 4 tygodniach od zapłodnienia. Samica karmi młode mlekiem przez miesiąc. W gnieździe pozostają przez ponad miesiąc. Po pewnym czasie matka młode wypędza z systemu tuneli, chyba że młode osobniki zrobią to same wcześniej.

Wychuchole zakładają gniazda nad brzegami rzek lub w norach. Ciąża trwa 4 tygodnie. Samce walczą o samice. Młodymi opiekuje się samica. Młode wychodzą z gniazda po 7 tygodniach.

Pożywienie

Kretowate żywią się małymi bezkręgowcami, głównie dżdżownicami i larwami owadów oraz małymi skorupiakami.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Krety przeciskają dżdżownicę przez przednie łapy, wyciskając z nich piasek. W ten sposób krety chronią zęby. Krety większą liczbę żywych dżdżownic potrafią przechowywać w spiżarniach.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

          Kret europejski: Krety wysuwają się ze swoich zimowych legowisk i tworzą nowe kopce.
          Kret europejski: Trwa ruja u kreta europejskiego.
           Kret europejski: Samica kreta rodzi 3-7 młodych
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-101
Data aktualizacji artykułu: 2022-08-21



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.