Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Krogulec, krogulec zwyczajny
(Accipiter nisus)

Krogulec, krogulec zwyczajny (Accipiter nisus) to niewielki ptak szponiasty. Ma krótkie i szerokie skrzydła. Ogon jest dość długi, nie jest rozwidlony. Samica jest podobna do jastrzębia, nie ma jednak białej brwi nad okiem. Samiec jest niebieskoszary. Policzki mają rdzawy odcień. Pomarańczowy jest też odcień spodniej części. Spód jest prążkowany.

Krogulec, krogulec zwyczajny (Accipiter nisus)
© markmedcalf - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Krogulec, krogulec zwyczajny (Accipiter nisus)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Sparrowhawk, Sparrowhawk, European Sparrowhawk
niemiecka: Sperber
czeska: Krahujec obecný
francuska: Epervier d'Europe
hiszpańska: Gavilán común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Krogulec, krogulec zwyczajny - mapa występowania na świecieKrogulec, krogulec zwyczajny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 28 cm do 41 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 58 cm do 80 cm.
Ciężar: od 100 g do 340 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Jastrzębiowate (Accipitridae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz w Afryce. W Polsce nie jest liczny, ale obecny na terenie całego kraju. Najczęściej zamieszkuje skraje lasów, które sąsiadują z łąkami i polami, a także ludzkimi osiedlami. Zimą można go zaobserwować nawet w miastach, gdy poluje na wróble.

Tryb życia i zachowanie

To ptak częściowo wędrowny. Krogulec czatuje na drzewie i na ofiarę rzuca się nagle z zaskoczenia.

Pożywienie

Poluje prawie wyłącznie na ptaki, w tym najczęściej na wróble, zięby, skowronki, sikory, trznadle, śpiewaki. Samica może złowić sójkę, gołębia.

Rozmnażanie

Gniazduje na młodych iglastych drzewach. Gniazdo zbudowane jest przez samca i samicę z gałązek i służy przez jeden sezon. Samica od końca kwietnia do maja lub nawet na początku czerwca znosi od (3) 4 do 6 (7) jaj co 2-3 dni. Inkubacja trwa 39-42 dni. Samiec dostarcza pokarm do gniazda, a samica karmi nim swoje pisklęta. Samiec nie potrafi karmić młodych. Już po miesiącu młode stają się lotne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

To jedyny ptak szponiasty, który poluje na ptaki żerujące w karmnikach.

O obecności krogulca świadczą głosy ostrzegawcze małych ptaków. Zwykle podczas ataku, krogulca można zobaczyć tylko przez krótką chwilę.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-17, GAT-809


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
krogulec
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania w Polsce krogulca.

   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      

Samica krogulca składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.